Alexandru Stanean - Teraplast

Alexandru Stanean

Alexandru Stanean si-a inceput cariera dupa terminarea facultatii, in anul 2005 ca analist pentru Magis Investment. A strans o experienta de cinci ani si a luat masterul in Comert Exterior la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-

Napoca. A fost recurtat in 2007 de Teraplast ca administrator, iar 4 ani mai tarziu s-a alaturat celor de la PLASTSISTEM in calitate de director adjunct si apoi administrator. In anul 2012 Alexandru Stanean s-a intors la Teraplast si in prezent ocupa functia de director adjunct

 

Articole din presa:Plastsistem, parte a grupului Teraplast, a investit 2,5 mil. de euro intr-o fabrica de structuri metalice zincate

 

Grupul Teraplast va incepe de anul acesta productia de structuri metalice zincate pentru constructii, prin intermediul subsidiarei Plastsistem, in urma unei investitii de 2,5 milioane de euro intr-o fabrica de profil.

 

Investitia a fost finantata in proportie de 50% din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”. Structurile zincate inlocuiesc in portofoliul Plastsistem structurile metalice clasice.

„La nivel de companie ne-am propus ca in urmatorii trei ani divizia de structuri zincate sa ajunga sa reprezinte cel putin 20% din cifra totala de afaceri”, a declarat Alexandru Stanean (foto), director general Plastsistem SA

Compania Plastsistem, membra a grupului Teraplast, produce in principal panouri termoizolante de perete si acoperis cu miez de spuma poliuretanica si este intre primii trei jucatori de pe piata locala de profil. Fabrica de panouri sandwich este localizata in Parcul Industrial Teraplast si dezvolta o capacitate de productie anuala de 2,2 milioane metri patrati.

In 2012, compania a obtinut o cifra de afaceri de 90 de milioane de lei, iar pentru anul acesta s-a bugetat o cifra de afaceri de aproximativ 112 milioane lei, avand in vedere debutul vanzarii structurilor zincate.Fabrica de structuri zincate are o capacitate de 3.000 tone/an si se pot realiza profile de tip: Z, C, U sau Sigma cu inaltimea sectiunilor cuprinsa intre 100 si 400 mm si grosimi de la 1 la 4 mm. Aceste tipuri de profile zincate se pot utiliza la constructia diverselor tipuri de hale si depozite, ca structuri principale, secundare sau pentru supraetajari si mansardari.

Grupul Teraplast, care include companiile Teraplast, Politub si Plastsistem, este unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme in domeniul instalatiilor, constructiilor si amenajarilor din Romania. 
Incepand din 2 iulie 2008 compania Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Principalii actionari ai companiei, la data de referinta 30 iunie 2013, sunt Dorel Goia (34,27%), SIF Banat-Crisana (11,00%), Emanoil Viciu (8,47%) si Alti actionari (46,26%).

Compania Plastsistem este responsabila cu productia de panouri sandwich cu spuma poliuretanica si structuri zincate, participatia companiei Teraplast in Plastsistem fiind de 78,71%. Compania detine doua facilitati de productie, una destinata panourilor sandwich in Parcul Industrial Teraplast, investitia companiei in aceasta locatie fiind de peste 6,8 milioane de euro si una in Bistrita destinata structurilor zincate.

Compania Politub produce tuburi si tevi PE, de medie si inalta densitate pentru retelele de transport si distributie a apei, gazelor naturale, dar si pentru telecomunicatii, canalizari sau irigatii. Teraplast detine o participatie de 50% in Politub, celalalt actionar fiind compania franceza Socotub. In 2010 compania Politub a finalizat relocarea facilitatilor de productie la Saratel, investitia cifrandu-se la la aproximativ 3,2 milioane de euro.


Wall-street – 2013
PROFIL IT - Alexandru Stanean, Plastsistem: In domeniul tehnologic, "cerul este limita"

 

Incepand din 2011, Alexandru Stanean ocupa pozitia de director general adjunct in cadrul Plastsistem, unul din cei mai mari producatori de panouri termoizolante cu spuma poliuretanica din Romania. Aflati care sunt pasiunile sale in materie de gadget-uri, internet si tehnologie.

 

Alexandru Stanean (foto) este de parere ca domeniul tehnologic se afla intr-o continua evolutie si spune ca pentru acesta numai “cerul poate fi limita”.

“Dupa cate noi tehnologii am observat in ultimii ani si modul in care acest domeniu a evoluat, nu cred ca exista punct finit In IT si tehnologie .«The sky is the limit!» (cerul este limita - n.red.)”, spune pentru Wall-Street.ro, managerul roman.

Pasionat de tehnologie, Stanean sustine ca are intotdeauna la indemana doua gadget-uri de care nu se poate desparti. Este vorba despre un iPhone si recent achizitionata tableta iPad. „Am optat pentru produse Apple deoarece au o interfata extrem de intuitiva, iar timpul de raspuns la comenzi este mult mai bun decat in cazul altor device-uri. Mai mult decat atat, sunt adeptul upgrade-urilor de tehnologie”, mai spune directorul adjunct Plastsistem.

Asteptarile pe care managerul le are de la un smartphone tin in primul rand de posibilitatea de a-l sincroniza cu diferite aplicatii, de a naviga usor pe internet, dar si ca acesta sa dispuna de o autonomie decenta.

„Foarte important pentru un smartphone este sa se sincronizeze optim cu Microsoft Exchange Server, Outlook sau alte aplicatii, sa asigure navigarea cu usurinta si rapiditate pe internet, sa aiba autonomie si sa fie foarte usor de accesat”, a subliniat Alexandru Stanean.

Inainte de a investi intr-un dispozitiv high-tech, directorul adjunct Plastsistem se informeaza intotdeauna si spune ca pana acum nu i s-a intamplat sa cumpare ceva care sa nu ii foloseasca.

 

„Ma informez, citesc foarte mult despre produsele pe care intentionez sa le achizitionez. Am insa o dezamagire legata de faptul ca nu am gasit pana acum un dispozitiv care sa aiba conectivitate la ERP (Enterprise resource planning - sistem integrat de management al informatiei intr-o organizatie - n.red.)”, a precizat Alexandru Stanean.

Apple si Steve Jobs, brandul si managerul preferate

Apple si Steve Jobs sunt brandul respectiv managerul preferate de directorul adjunct Plastsistem. „Produsele Apple m-au cucerit prin usurinta in utilizare, iar cofondatorul Apple - Steve Jobs - pentru ca a reusit sa faca din produse deja existente, unele extrem de interesante pentru public”.

Cand vine vorba de internet, managerul roman spune ca isi petrece o parte din timprasfoind paginile publicatiilor de business. „Sunt in permanenta conectat la internet, pe mobil - rasfoind paginile publicatiilor de afaceri, insa cel mai mult timp este alocat comunicarii pe email, in principal in cazul in care sunt plecat de la birou”, spune pentru wall-street.ro, Alexandru Stanean.

Prefera discutiile fata in fata

Alexandru Stanean spune ca prefera discutiile fata in fata, dar contextul de lucru il obliga sa foloseasca atat e-mailul cat si teleconferintele sau videoconferintele.

„Prefer discutiile face to face, atunci cand este posibil, deoarece comunicarea este mult mai completa si lipsita de ambiguitati. Totusi in contextul in care suntem un grup de companii cu angajati in toata tara si cu clienti la nivel european, email-ul, teleconferintele si videoconferintele raman cele mai utilizate metode de comunicare”, a mai precizat adjunctul Plastsistem.

Retelele sociale, nu tocmai pe placul managerului

Cand sunt folosite in scop de afaceri, retelele de socializare pot avea un rol esential, subliniaza managerul roman, insa atunci cand au valoare personala nu se declara un impatimit al utilizarii acestora.

„Pentru business, retelele de socializare pot sa aiba o valoare de marketing, in special in cazul bunurilor de larg consum. In cazul produselor industriale insa, nu consider ca pot sa aiba un impact semnificativ. Desi am conturi pe Facebook, LinkedIn si Google+, create in ultimii doi ani, personal nu folosesc frecvent retelele de socializare si nu consider ca m-au influentat in vreun fel”, a mai precizat directorul adjunct Plastsistem.

Compania Plastsistem face parte din grupul TeraPlast - unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii si sisteme integrate in domeniul instalatiilor, constructiilor si amenajarilor din Romania. Plastsistem este responsabila cu productia de structuri metalice si panouri sandwich cu spuma poliuretanica, participatia companiei Teraplast in Plastsistem fiind de 72,15%. Societatea isi desfasoara activitatea in Parcul Industrial Teraplast de la Saratel din 2007.

 

Wall-street – 2012

Plastsistem ţinteşte afaceri de 20 mil. €, în creştere cu 13%

 

Producătorul de panouri termoizolante Plastsistem, parte a grupului Teraplast, mizează în acest an pe o cifră de afaceri de aproape 91 mil. lei (aproximativ 20,4 mil. euro), mai mult cu 13% faţă de anul trecut, susţinută în principal de finalizarea capacităţii de producţie a structurilor metalice zincate. Compania a realizat în 2013 o cifră de afaceri de peste 80 mil. lei (circa 18 mil. euro).

 

„Potenţialele arii de creştere a pieţei în acest an ar putea fi investiţiile în domeniile agricol şi nonrezidenţial. România are nevoie de dezvoltarea infrastructurii de depozitare în agricultură, iar din punctul de vedere al spaţiilor logistice suntem deficitari faţă de ţările din Uniunea Europeană“, a declarat Alexandru Stănean, director general al Plastsistem.

 

Oficialii companiei spun că anul trecut piaţa locală de panouri termoizolante a scăzut cu peste 10% faţă de anul 2012, însă pentru 2014 Plastsistem aşteaptă ca aceasta să rămână la nivelul din 2013. Condiţia necesară pentru revenirea pieţei este ca firmele din România să redobândească încrederea în a investi, potrivit lui Stănean.

 

ZiarulFinanciar – 2014
Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast

  

Tipul de profil folosit influenteaza totul, incepand cu siguranta casei tale pana la facturile la energie sau nivelul de zgomot ce patrunde in casa.

Alegerea fereastrei nu se bazeaza doar pe considerente estetice. Importanta acesteia consta in faptul ca asigura protectia unor puncte vulnerabile ale constructiei, pentru a-i permite sa functioneze ca un intreg.

Despre aceste lucruri si multe alte elemente care ar trebui luate in considerare in alegerea ferestrelor termoizolante ne povesteste in cele ce urmeaza Alexandru Stanean, Director General Adjunct alTeraplast. 

Teraplast face parte din grupul Teraplast, unul dintre principalii furnizori de sisteme si solutii complete in domeniul instalatiilor si constructiilor din Romania. Grupul s-a aflat constant in slujba clientilor si a partenerilor sai, dedicandu-se dezvoltarii permanente a activitatii.

 

MisiuneaCasa.ro: Cum pot influenta ferestrele termoizolante oferite de Teraplast certificatele de performanta energetica devenite obligatorii pentru cei care doresc sa vanda sau sa inchirieze un apartament?

Ferestrele TeraGlass sunt dotate cu geam termoizolant cu emisivitate redusa, Low-E si Argon, care diminueaza pirderile de caldura cu aproximativ 60% fata de geamul termoizolant simplu. Astfel se obtine un coeficient de transfer termic foarte mic (pana la 0.8 W/mp*K) si un grad ridicat de izolare fonica (37-45Db) cat este la 4, 6, 7 camere. Toate acestea contribuie la cresterea performantelor energetice ale unui imobil. Coeficientul coboara pana la 0.8 W/mp*K in cazul ferestrelor TP7000 echipate cu geam triplex.

 

MisiuneaCasa.ro: Ce garantii de calitate prezinta produsele pe care le comercializati si cum poate fi clientul sigur ca alegerea facuta este cea corecta?

Alexandru Stanean: Ferestrele TeraGlass respecta cerintele standardului armonizat SR-EN 14351-1. Fabrica TeraGlass beneficiaza de toate dotarile necesare, este complet tehnologizata si automatizata. Investitiile importante realizate in ultimii ani in masini si utilaje de productie ale unor importante companii europene – LISEC Austria, RAPID-URBAN Germania si ROTOX Germania, in softul de proiectare Klaes si in specializarea personalului garanteaza calitatea constanta a confectiilor.

 

MisiuneaCasa.ro: Care este criteriul de care trebuie sa tinem cont cand alegem: geamul, feroneria, profilul? Cum pot fi corelate toate aceste elemente astfel incat rezultatul sa fie cel dorit?

Alexandru Stanean: Calitatea trebuie sa fie criteriul de baza, deoarece produsele de tamplarie termoizolanta trebuie sa fie functionale o perioada lunga. Teraplast beneficiaza de toate dotarile necesare producerii tamplariei termoizolante, astfel ca pentru realizarea ferestrelor cu tamplarie termoizolanta din PVC, doar unele materiale, precum sticla-foaie si sistemele de feronerie si ramforsari, sunt achizitionate de la producatorii specializati, restul materialelor fiind produse in fabricile Teraplast. Calitatea este definita de coeficientul de izolare termica, fonica si functionalitatea confectiei, dar prin capacitatea producatorului de a asigura calitatea constanta a produselor.Teraplast asigura toate acestea, printr-o dotare tehnica performanta, prin echiparea confectiilor cu accesorii produse de firme de top si prin implementarea controlului productiei in fabrica. Confirmarea caracteristicilor de performanata a confectiilor noastre este realizata prin incercari la laboratorul notificat IFT Rosenheim.

 

MisiuneaCasa.ro: In general clientii sunt interesati de raportul calitate-pret. Care ar fi criteriile pe care le recomandati acestora in alegerea ferestrelor de calitate?

Alexandru Stanean: O fereastra de calitate presupune ca toate etapele intregului sa functioneze impecabil. Adica sa avem componente de calitate (profil, feronerie, geam), sa avem capacitati de productie/asamblare performante si montatori specializati.
In cazul constructiilor noi raportul calitate-pret al confectiilor trebuie judecat cu raportul calitate-pret al constructiei. In cazul reabilitarilor, acest raport este puternic influentat de caietul de sarcini.

Criteriile pe care le recomandam in alegerea ferestrelor sunt:
• Coeficientul de izolare termica
• Coeficientul de izolare fonica
• Functionalitatea confectiilor

 

MisiuneaCasa.ro: Care sunt in prezent principalele produse oferite de Teraplast?

Alexandru Stanean: Teraplast produce sub brandul TeraGlass ferestre si usi din PVC, confectii din Aluminiu si geam termoizolant.

 

MisiuneaCasa.ro: Care dintre acestea este cel mai solicitatat de catre clienti?

Alexandru Stanean: Sistemele de ferestre si usi din PVC sunt cele mai solicitate de clienti.

 

MisiuneaCasa.ro: Ce tip de servicii asigurati?

Alexandru Stanean: Teraplast asigura servicii de montaj, de interventii in garantie si service post garantie.

 

MisiuneaCasa.ro: Cum priviti importanta sistemului de termoizolare in ansamblul lui si cat de importanta este fereastra termoizolanta pentru eficienta intregului sistem?

Alexandru Stanean: Exista o preocupare constanta la nivel european, si nu numa,i pentru masurile de eficientizare energetica, iar in acest context sistemele de termoizolare joaca un rol determinant. Fereastra termoizolanta face parte din anvelopa termica a unei cladiri, de aceea, cu cat este mai calitativa, cu atat creste eficienta termica a unui imobil.

 

MisiuneaCasa.ro: Va rugam sa ne prezentati cateva date despre companie.

Alexandru Stanean: Ferestrele TeraGlass sunt realizate de catre compania Teraplast SA Bistrita, unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme in domeniul amenajatilor, instalatiilor si constructiilor din Romania.

Portofoliul de produse al firmei este structurat pe patru linii de business: Instalatii & Amenajari, Profile tamplarie, Granule si TeraGlass (tamplarie termoizolanta). Incepand din 2 iulie 2008 compania Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP.

 

MisiuneaCasa.ro: De la demarare si pana astazi, ce ne puteti spune despre eficienta proiectului guvernamental de reabilitare termica?

 

Alexandru Stanean: Programele de reabilitare termica desfasurate pana in prezent au acoperit doar cateva mii de blocuri, insa exista premise ca aceste programe sa fie impulsionate de accesul la fondurile europene, prin Programului Operaţional Regional.

 

Misiuneacasa.ro -2013Absolvent de Cluj, director general la Plastsistem

 

Producătorul de panouri sandwich şi structuri metalice Plastsistem are un director general nou, de vineri, care a absolvit facultatea la Cluj în urmă cu doar cinci ani. 

Este vorba de Alexandru Stănean, care a fost numit director general interimar de către Consiliul de Administraţie pentru o perioadă de şase luni, informează dailybusiness.ro. Acesta s-a angajat la Plastsistem din 2007 iar din august este director general adjunct. Fostul director, Andrei Rusu, care a condus firma din 1996, se va dedica unei cariere politice, conform reprezentanţilor grupului Teraplast, din care face parte şi Plastsistem. Stănean a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" în 2005.

Realitatea.net – 2011
Alexandru Stanean, "Plastsistem": Usoara crestere a pietei locale

 

O usoara crestere in acest an a cererii de panouri termoizolante pe piata locala este remarcata de Alexandru Stanean, director general adjunct "Plastsistem". Aceasta in special pe zona proiectelor de retail, industriale si agricole, ca urmare a deblocarii finantarilor pentru lucrarile incepute in anii precedenti, dar si ca urmare a demararii de noi proiecte. Dealtfel, afacerile cu panouri termoizolante depind cu preponderenta de nivelul investitiilor dintr-o tara sau regiune, subliniaza domnul Stanean.
     In ceea ce priveste perspectivele pietei in anul electoral 2012, piata de panouri termoizolante nu este atat de dependenta de proiectele publice, cum este cazul altor sectoare de activitate, astfel ca reprezentantul "Plastsistem" nu anticipeaza ca anul electoral va avea o influenta prea mare asupra pietei de panouri termoizolante. "Anul electoral ne-ar putea ajuta doar in conditiile in care vor demara proiectele publice de infrastructura de depozitare in domeniul agricol, anuntate in urma cu cateva luni", sustine Alexandru Stanean. 
     In anul 2011, principalele probleme ale sectorului in care "Plastsistem" activeaza au fost legate de concurenta acerba pentru fiecare obiectiv de investitii cu panouri, in Romania existand capacitati de productie panouri de trei ori mai mari decat piata. De asemenea, dilatarea termenelor de incasare a creantelor a generat o lichiditate redusa in piata, accentuata si de lipsa de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private de hale, centre logistice, centre comerciale, lucrari in agricultura (spatii de depozitare, refrigerare, conservare etc). 
Alexandru Stanean, director general adjunct "Plastsistem" apreciaza ca masurile care ar favoriza business-ul de panouri sunt pe de o parte cele care sprijina investitiile, iar pe de alta parte cele care stimuleaza accesarea de fonduri europene de catre companiile private care activeaza in agricultura. 

 

Constructiibursa.ro - 2011