Gabriel Selischi - Petrom

Gabriel Selischi

Gabriel Selischi a studiat ingineria la Universitatea Politehnica din Bucuresti. El si-a terminat studiile in Franta, unde in 1994 a absolvit un master. A activat ca Senior Manager la Schlumberger si ca Director in cadrul Gemini Consulting.

In anul 2006 s-a alaturat companiei Petrom unde a ocupat functia de Director Strategie si recent ca Director al Unittatii de Afaceri Zone de Productie Interne.

Articole din presa:

 

Un român va avea grijă de „aurul negru" al Petrom
Petrom, cea mai mare companie locală, va aduce din toamna acestui an un nou român în directorat, pentru prima dată de la privatizarea producătorului de petrol de gaze funcţiile de management fiind controlate preponderent de manageri locali.
Petrom, cea mai mare companie locală, va aduce din toamna acestui an un nou român în directorat, pentru prima dată de la privatizarea producătorului de petrol de gaze funcţiile de management fiind controlate preponderent de manageri locali. Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2013, Gabriel Selischi, 45 de ani, va prelua funcţia de membru al directoratului Petrom responsabil cu activitatea de explorare şi producţie, cea mai importantă componentă pentru businessul Petrom. Mişcarea vine după ce Johann Pleininger a renunţat la acest mandat în favoarea unei funcţii la nivel de grup, tot pe segmentul de explorare şi producţie. Acesta este sectorul de activitate care are cea mai importantă contribu­ţie la rezultatele Petrom, valoarea totală a producţiei de hidrocarburi realizată de companie anul trecut în Ro­mânia fiind de 5,8 miliarde de dolari, potrivit calculelor ZF bazate pe datele din raportul financiar al firmei. Selischi devine astfel al treilea român din conducerea Petrom, în total directoratul companiei având cinci membri.

BusinessMagazine - 2013

 

Petrom alocă 400 mil. euro pentru încă un an de producţie
Petrom va investi până în 2015 peste 400 de milioane de euro pentru a redezvolta 6 din cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din cele 240 pe care le are în portofoliu.
Petrom va investi până în 2015 peste 400 de milioane de euro pentru a redezvolta 6 din cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din cele 240 pe care le are în portofoliu. Calculele Petrom arată că după finalizarea lucrărilor pe cele 6 zăcăminte, care asigură circa 40% din producţia totală de hidrocarburi a companiei vor putea fi aduşi la suprafaţă aproape 70 de milioane de barili. Acest lucru înseamnă circa un an suplimentar de producţie pentru Petrom sau consumul de petrol pe un an al României. „În acest moment avem în analiză 6-8 proiecte de redezvoltare, iar zăcămintele alese sunt în top 30 cele mai importante zăcăminte pe care le avem în portofoliu", spune Gabriel Selischi, director zone de producţie interne din cadrul Petrom care din toamna acestui an va ocupa un loc în directorat, urmând să fie responsabil pentru segmentul de explorare şi producţie, cel mai important din companie. În ultimii trei ani de zile producţia de petrol şi gaze a Petrom s-a stabilizat, dar comparativ cu anul 2005, primul după privatizarea companiei, cantităţile extrase acum sunt cu 20% mai mici. Selischi a precizat că nici după redezvoltarea celor 6 zăcăminte producţia companiei nu va creşte. „Obiectivul nostru este să stabilizăm producţia, având în vedere declinul natural anual de circa 10%. Am reuşit acest lucru în ultimii ani, variaţia producţiei de la un an la altul fiind în jur de 1%. Practic, ce facem prin aceste proiecte este să prelungim durata producţiei, nu neapărat o creştere a acesteia."

BusinessMagazine - 2013

 

 

Petrom face clădire de 3,7 milioane euro la Câmpina
OMV Petrom, cea mai profitabilă companie din România, a început construcţia clădirii principale destinate laboratorului şi depozitului de carote din cadrul Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina. Investiţia pentru modernizarea institutului, în valoare de 3,7 milioane euro, va fi finalizată la începutul anului viitor şi este finanţată atât din surse proprii cât şi din fonduri europene, prin programul operaţional sectorial „Creşterea competitivităţii economice", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, potrivit unui comunicat al companiei petroliere.
„Sectorul de petrol şi gaze are o importanţă strategică pentru România, atât din perspectiva securităţii energetice cât şi din perspectivă economică, prin taxele, investiţiile şi locurile de muncă pe care le generează. În acest context, ne concentrăm asupra cercetării în acest domeniu, pentru a dezvolta tehnici noi de explorare si exploatare adecvate zăcămintelor pe care le operăm, iar colaborarea cu ICPT Câmpina este foarte importantă în acest scop", a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.
Noua construcţie va deservi activitatea de laborator şi stocare a tuturor carotelor mecanice (probă cilindrică de material, luată din fundul găurii unei sonde pentru a determina structura stratului) extrase de OMV Petrom în ultimii 50 ani precum și a celor noi. În momentul de faţă aceste carote sunt păstrate în trei locuri diferite, acestea fiind insuficiente pentru stocarea materialului carotat. De asemenea, proiectul prevede modernizarea echipamentului de laborator necesar pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare ale institutului.
Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnice (ICPT) din Câmpina a fost înfiinţat în 1950 şi face parte din Divizia Explorare – Producţie, Unitatea Domestic Assets în cadrul OMV Petrom.
Începând cu anul 2005 ICPT Câmpina beneficiază de un amplu program de investiţii ce are ca obiectiv modernizarea şi retehnologizarea laboratoarelor. Investiţiile s-au ridicat la aproximativ 12 milioane euro, din care 6 milioane euro au fost alocaţi pentru modernizarea infrastructurii şi 6 milioane euro pentru achiziţionarea de echipament de laborator şi cercetare de ultimă generaţie.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de 10 miliarde euro în ultimii nouă ani.
La sfârşitul anului 2013, grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 728 milioane de barili echivalent petrol (707 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.
OMV Petrom operează totodată centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.
În anul 2013, cifra de afaceri a grupului a fost de 5,473 miliarde euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,348 miliarde euro.
OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 425 TWh gaze în 2013. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 17,4 milioane tone şi deţinea la finalul anului 2013 aproximativ 4.200 staţii de distribuţie în 11 ţări, inclusiv Turcia.
Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99% iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Puterea - 2014

 

 

OMV Petrom promite investiţii de peste un miliard de lei în judeţul Dâmboviţa în perioada 2013-2016

OMV Petrom intenţionează să investească peste un miliard de lei în judeţul Dâmboviţa între 2013 şi 2016, a anunţat directorul de explorare şi producţie al companiei, Gabriel Selischi, în cadrul unei mese rotunde pe tema investiţiile în judeţul Dâmboviţa, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean. 'Judeţul Dâmboviţa este leagănul producţiei de petrol şi gaze în România, împreună cu judeţul Prahova. Avem aici o infrastructură importantă, cu 1300 de sonde şi 13 staţii în care comercializăm produsele. Avem de asemenea un program de investiţii important. Dacă între anii 2008 - 2013 am investit în jur de 900 milioane lei, de acum încolo vrem să creştem acest program şi, în următorii trei ani, între 2013 - 2016, vrem să investim mai mult de un miliard de lei în judeţ' a declarat Selischi, citat de economica.net. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că anul viitor vor începe lucrările pentru extinderea DN 7 la patru benzi pe tronsonul Bâldana-Titu. 'Avem o primă alocare financiară făcută în bugetul anului viitor şi, sper eu, zona Titu, în 2 ani de zile va fi extrem de atractivă pentru investitori în situaţia în care dezvoltăm această infrastructură rutieră', a precizat Adrian Ţuţuianu. La dezbateri au fost prezenţi alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Corneliu Vişoianu, consilierul Primului Ministru, Ionuţ Săvoiu, deputat de Dâmboviţa, Valentin Calcan, senator de Dâmboviţa, directorul pentru Exploatare şi Producţie al OMV Petrom, Gabriel Selischi, Daniel Anghel, Partner Consultanţă fiscală în cadrul PwC România, precum şi reprezentanţi ai unor companii care desfăşoară activităţi economice în judeţ, şefi de instituţii deconcentrate, parlamentari şi primari din Dâmboviţa. Consiliul Judeţean este în discuţii cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi pentru reproiectarea DN 71 la patru benzi între Bâldana şi Târgovişte şi intenţionează să demareze investiţiile, în parteneriat cu judeţul Prahova, pentru asfaltarea în integralitate a DJ 713 şi DJ 714 în zona montană a judeţului Dâmboviţa, proiect pentru care se va încerca finanţarea din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. De asemenea, a fost încheiat un parteneriat cu judeţul Braşov pentru drumul de la Moroeni - Padina - Peştera până la drumul naţional Câmpulung - Braşov, ce va crea o legătură între două drumuri naţionale extrem de importante cu deschidere maximă pentru activităţile turistice în zona Munţilor Bucegi. Demersurile vizează impulsionarea dezvoltării activităţii turistice în zona montană a judeţului. Strategia de atragere a investiţiilor în judeţul Dâmboviţa se va concentra pe dezvoltarea infrastructurii de transport pentru punerea în valoare a celor două parcuri industriale care funcţionează în prezent în judeţ. În privinţa agriculturii, investiţiile se vor axa pe bazinele pomicole şi legumicole de la Voineşti, Titu - Lunguleţu şi Băleni. Daniel Anghel, Partner în cadrul PwC România, a arătat că judeţul Dâmboviţa poate beneficia de dezvoltarea sectorului de transport şi logistică şi poate profita de situarea sa strategică în apropierea unor rute majore de transport de mărfuri - Autostrăzile A1 - Bucureşti-Piteşti şi A3 Bucureşti-Ploieşti. El a precizat de asemenea că Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea scutirii TVA la import pentru toţi importatorii, indiferent de cuantumul importurilor, şi că acest lucru ar putea poziţiona România ca o destinaţie atractivă pentru companii în ceea ce priveşte plasarea activităţilor de producţie, personalizare sau asamblare, cu scopul de a servi zona Europei Centrale şi de Est, a Mării Negre şi a comunităţii statelor independente.

Adevarul - 2013

 

 

Rezerve de gaze de 110 miliarde mc

Rezervele de gaze ce ar putea fi exploatate în România sunt de 110 miliarde metri cubi, a declarat ieri în cadrul unui forum directorul Diviziei de Proiectare şi Inginerie al OMV Petrom, Gabriel Selischi. „Potrivit unui studiu al institutului american United States Geological Survey (U.S.G.S), aceste rezerve sunt de 110 miliarde metri cubi şi ar fi localizate în Transilvania şi Zona Carpatică. Însă rezervele de gaze naturale din România ar putea fi chiar mai mari de atât, cred eu", a precizat Gabriel Selischi. Aceste rezerve reprezintă producţia de gaze a României pe zece ani, dacă se menţine nivelul actual al producţiei. Producţia de gaze naturale din România este asigurată în cea mai mare parte de cei doi mari producători Romgaz (deţinut de stat prin Ministerul Economiei) şi OMV Petrom (deţinut de Grupul OMV din Austria).

Curentul - 2009

 

 

Premiera dupa privatizare: Romanii au ajuns majoritari in board-ul Petrom
OMV Petrom anunta numirea lui Gabriel Selischi in functia de membru al Directoratului Petrom responsabil cu activitatea de Explorare si Productie, incepand cu 1 septembrie 2013, ca urmare a renuntarii lui Johann Pleininger la mandatul de membru al directoratului companiei.

Dupa modificarile din structura directoratului companiei, majoritatea membrilor boardului sunt romani, o premiera de cand Petrom, cea mai mare companie din Romania, a fost vanduta grupului austriac OMV, in anul 2004. Astfel, din cei cinci membri ai directoratului, trei sunt acum romani: Mariana Gheorghe, care este si CEO-ul companiei, Cristian Secosan, responsabil cu activitatea de gaze si energie electrica si, din septembrie, Gabriel Selischi, responsabil cu cea mai importanta activitate a companiei: explorare si productie (E&P).

Cei doi straini sunt Neil Morgan, pe partea de rafinare si marketing, si Andreas Peter Matje, directorul financiar.

Moneystreet - 2009

 

Petrom va produce și energie electrică
Petrom a iniţiat o serie de proiecte de conversie a gazelor de sondă în energie electrică prin intermediul a 21 de mici termocentrale în cogenerare. Energia produsă va asigura 40% din necesarul de electricitate a diviziei de Explorare şi Producţie, au anunțat reprezentanţii Petrom.
"Începând cu anul 2009, OMV Petrom a iniţiat în cadrul diviziei de Explorare şi Producţie o serie de proiecte de conversie a gazelor de sondă în energie electrică (G2P) sau în energie electrică şi energie termică (cogenerare – Combined Heat & Power, CHP). Prin aceste proiecte se valorifică o cantitate de gaze care nu ar fi putut fi valorificată din cauza calităţii gazelor sau a lipsei infrastructurii de transport şi stocare", au spus reprezentanţii companiei.
Vor să-și producă singuri energia
În prezent funcționează doar 13 din cele 21 de centrale, iar celelalte vor fi puse în funcțiune până la finalul anului. Miza celor de la Petrom este ca energia produsă să scadă cantitatea energiei cumpărate. Energia produsă de ei va fi utilizată ca energie electrică, dar va fi folosită și pentru producerea apei calde.
"'La finalul lui 2013 aceste centrale vor asigura circa 40% din necesarul de electricitate al diviziei de Explorare şi Producţie şi vor genera economii de costuri de circa 8 milioane euro pe an. Din cele 21 de proiecte, 7 sunt CHP şi 14 G2P. Centralele Turburea (8 MW), Padina (3 MW) şi Vată (2 MW) sunt proiecte G2P şi vor fi operaţionale până la finalul acestui an. Costurile necesare punerii în funcţiune a acestor centrale se ridică la mai multe zeci de milioane de euro", au explicat oficialii Petrom.
"Pe termen mediu-lung, intenţionăm să asigurăm tot necesarul de electricitate al diviziei de Explorare şi Producţie prin astfel de proiecte. Astfel vom valorifica gaze care altfel s-ar fi pierdut şi vom reduce considerabil consumul propriu de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră", a explicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească, deţinută de grupul austriac OMV.


PowerRomania - 2013

 

 

Gabriel Selischi preia funcția de director de Explorare și Producție la OMV Petrom, din 1 septembrie 2013
Gabriel Selischi a fost numit în funcția de membru al Directoratului Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție, începând cu 1 septembrie 2013, ca urmare a preluării de către Johann Pleininger a unei noi funcții în cadrul grupului, informează compania, printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Johann Pleininger va ocupa o nouă funcție, de vice-președinte senior pentru Regiunea Europeană Centrală și de Est (CEE) în cadrul diviziei E&P a OMV. În această nouă funcție, va fi responsabil pentru E&P în Austria și E&P OMV Petrom, incluzând activitățile din Marea Neagră.
Gabriel Selischi a fost numit membru al Directoratului, începând cu data de 1 septembrie 2013, pentru perioada rămasă din mandatul lui Johann Pleininger, respectiv până la data de 17 aprilie 2015.
Johan Pleininger și Gabriel Selischi vor continua să lucreze împreună pentru a asigura o bună tranziție în România, sprijinind în același timp echipa E&P OMV Petrom în atingerea ambițioaselor sale obiective strategice de afaceri.
Gabriel Selischi (45 de ani) a studiat ingineria la Institutul Politehnic București. Și-a terminat studiile în Franța, unde în anul 1994 a absolvit un masterat acordat de către patru școli de prestigiu. A activat ca senior manager la Schlumberger și ca director în cadrul Gemini Consulting. A activat ca manager de program pentru integrarea post fuziune a unei importante companii petroliere în nouă țări din Europa. În 2006 s-a alăturat echipei OMV Petrom E&P, unde a ocupat funcția de director Strategie, Proiecte & Inginerie și recent ca director al Unității de Afaceri Zone de Producție Interne.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Gaze și Energie, Rafinare și Marketing. Grupul și-a consolidat poziția pe piața petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare și eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiții de peste 8,8 miliarde de euro în ultimii opt ani.
La sfârșitul anului 2012, Grupul exploata în România și Kazahstan rezerve dovedite de petrol și gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piața distribuției de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia, prin intermediul unei rețele de circa 800 stații, operate sub două branduri, Petrom și OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfășoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deținută în totalitate de OMV Petrom.
Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, Petrom a extins lanțul valoric al gazelor prin abordarea pieței de electricitate. În acest context, Petrom a început operațiunile comerciale la centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi și la parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW.
OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. AGERPRES


Agerpres - 2013