Irina Socol - Siveco

Irina Socol

Irina Socol, managerul si fondatorul firmei Siveco care a dominat piata de achizitii publice in domeniul IT&C un deceniu a ajuns sa fie retinuta pentru ca a facut afaceri cu tiganii din Sintesti. Procurorii au acuzat-o ca ar fi cumparat software

de la mai multe firme specializate in vanzarea de fier vechi. Siveco activa pe teritoriul Romaniei si in tari ca Bulgaria, Moldova sau Georgia. Dupa revolutie, Irina Socol a lucrat la Institutul de Tehnologia Informatiei pentru cateva luni, iar apoi la Ministerul de Externe vreme de doi ani, pana in 1992 cand a fondat Siveco. 

Articole de presa: 

IRINA SOCOL, fondatoarea SIVECO, REŢINUTĂ pentru 24 de ore

IRINA SOCOL, fondatoarea celei mai mari companii de IT din România şi una dintre cele mai influente femei de afaceri, a fost REŢINUTĂ pentru 24 de ore de procurori. IRINA SOCOL este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani. Alături de şefa SIVECO, a mai fost reţinut pentru 24 de ore şi un alt angajat al companiei.
IRINA SOCOL Reţinerea vine după percheziţilei de amploare care au avut loc în cursul zilei de luni, 8 septembrie, la sediul companiei SIVECO, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

IRINA SOCOL Potrivit procurorilor, prejudiciul estimat depăşeşte 3 milioane de euro. Zece persoane au fost ridicate pentru audieri. Acuzaţiile fac referire la neplata taxelor şi crearea unui circuit de spălare de bani.
IRINA SOCOL este propusă de procurori pentru arestare pentru 29 de zile. IRINA SOCOL, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, pe numele căreia fusese emis mandat de aducere, a fost reţinută, marţi dimineaţă, după ce a fost audiată timp de mai multe ore.
IRINA SOCOL. Ceilalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
În cazul unuia dintre suspecţi a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.
Compania SIVECO, fondată de IRINA SOCOL, se numără printre firmele "campioane'' care au câştigat, la un moment dat, marea cursă a contractelor cu statul. Celebra companie IT a obţinut, cu sau fără licitaţii, contracte controversate în valoare de sute de milioane de euro atât cu ministere, cât şi cu alte instituţii publice.


Realitatea – 09 septembrie 2014

Anchetatori: Irina Socol este cea care a pus bazele infracţiunilor la Siveco

Preşedintele Siveco, Irina Socol, este cea care a pus bazele mecanismului evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, vizaţi şi ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise.
În referatul cu propunerea arestării preventive, a preşedintei Siveco, transmis unui judecaător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, se arată că Socol este cea care a demarat acţiunile de evaziune în cadrul comercializării de programe informatice.
Surse judiciare au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, că aceasta nu a recunoscut nimic în faţa anchetatorilor, iar apărarea acesteia a solicitat studiul întregului dosar.
În documentul citat, procurorii arată că persoanele audiate luni în acest caz, martori şi complicii şefei Siveco, au recunoscut şi au prezentat pe larg modul în care a fost conceput şi derulat planul infracţional.

"Fiind audiaţi, suspecţii Dumitru Constantinescu şi Tiberiu Grabany au recunoscut comiterea faptelor reţinute în sarcina acestora, respectiv faptul că au facturat servicii fictive către Siveco România, precum şi faptul că toate achiziţiile înregistrate în contabilitatea celor şase societăţi care au facturat servicii către Siveco România sunt fictive. În acest sens, suspectul Tiberiu Grabany a arătat că a înfiinţat societăţile Softconstruct Expert, Gramold Constructing, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv şi Future Soft Service la solicitarea inculpatei Irina Socol, în scopul de a factura servicii fictive către Siveco România. Pentru aceasta, inculpata Socol -a pus în legătura pe inculpatul Grabany cu inculpata Aurora Ecaterina Crusti. Conform înţelegerii,Grabany a emis facturi fiscale false către Siveco România a căror contravaloare a încasat-o prin contul bancar. După primirea banilor, suspectul Dumitru Constantinescu şi inculpatul Tiberiu Grabani au retras banii în numerar şi apoi au restituit banii inculpatei Crusti", se arată în documentul citat.

Anchetatorii arată că, pentru ajutorul acordat şefei Siveco, "din sumele restituite către inculpata Aurora Ecaterina Crusti, suspectul Dumitru Constantinescu şi inculpatul Tiberiu Grabani primeau un procent de 3%, drept răsplată pentru serviciile fictive facturate".

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB), au reţinut-o, marţi dimineaţă, pe Irina Socol, preşedinte şi acţionar al Siveco România, şi pe Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al Siveco România, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziţii.

Ceilalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. În cazul unuia dintre suspecţi a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.
Poliţiştii şi procurorii au percheziţionat, luni, sediile mai multor firme, printre care şi cel al societăţii Siveco. Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au fost făcute la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale.
"În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip "fantomă". În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantomă", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.


Adevarul – 09 septembrie 2014

 

Managementul Siveco poate primi până la 10% din acţiunile companiei

Acţionarii Siveco, cel mai mare producător local de software, au aprobat recent lansarea unui plan de motivare şi fidelizare a echipei de top management prin intermediul căruia membrii echipei de conducere a companiei pot primi acţiuni emise de societate sau opţiuni de cumpărare acţiuni sau drepturi financiare derivate reprezentând până la 10% din capitalul social, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
"Societatea va distribui acţiuni şi / sau oferi opţiuni de cumpărare acţiuni şi / sau drepturi financiare derivate membrilor "management stock option plan" (MSOP), reprezentând până la 10% din capitalul social, în două etape, astfel: în prima etapă - 3,75% din capitalul social al societăţii, reprezentând participaţia actuală a societăţii, vor fi distribuite ca acţiuni membrilor MSOP şi în a doua etapă - până la 6,25% din capitalul social vor fi distribuite fie ca acţiuni, fie ca drepturi financiare derivate, fie ca opţiuni de cumpărare acţiuni, în oricare din aceste combinaţii.
Decizia a fost luată de acţionarii Siveco la data de 18 decembrie, după ce echipa de management a companiei a cumpărat acţiunile deţinute în societate de fondurile străine de investiţii Intel Capital şi Enterprise Investors (EI).
La data deciziei, structura acţionariatului Siveco era următoarea: Siveco Netherlands - 42,19%, Siveco Internaţional - 32,49%, Siveco - 3,74%, Irina Socol - 10,97%, Alexandru Rădăşanu - 7,62%, Florin Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,13% şi Aurora Crusti - 0,13%. Siveco Internaţional, firma care a preluat acţiunile fondurilor Intel şi EI, este deţinută de fondatorii Siveco (Irina Socol şi Alexandru Rădăşanu) şi Florin Ilia, Aurora Crusti şi Daniela Bichir. Anul trecut, Siveco România a avut afaceri de 65 mil. euro.
Business Magazin – 2014

Irina Socol

Irina Socol punea în urmă cu mai bine de 20 de ani bazele companiei Siveco România, despre ale cărei începuturi spune că „este o poveste tipică pentru începutul anilor '90". Irina Socol este absolventă a Facultăţii de Automatică, specializarea Calculatoare de proces (1981), şi a Academiei de Management Niedersachsen Germania (1993). În primii ani ai capitalismului Irina Socol şi soţul ei lucrau la Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei. La un moment dat, au fost solicitaţi de o firmă din Franţa care dorea să înfiinţeze un departament de asigurare şi control al calităţii într-o ţară din Europa de Est, perioadă în care dezvoltarea de software se făcea în India.
Irina Socol şi soţul ei, alături de colegii indieni, au reuşit să pună la punct o metodologie de testare şi de control al calităţii. Au înfiinţat un departament de asigurarea şi controlul calităţii, sediul fiind chiar în locuinţa familiei Socol. Au plecat la drum la începutul lui 1992, „în doi, şi am ajuns, în prezent, la o echipă de 1.200 de specialişti".
De începutul acelei perioade se leagă, îşi aminteşte acum Irina Socol, un moment esenţial al carierei sale, când a decis ca din expert software să devină manager al companiei Siveco România. Compania a implementat de-a lungul anilor sute de proiecte de mare complexitate şi anvergură pentru organizaţii din 17 ţări.
Afacerea condusă de Irina Socol, Siveco, are peste 1.500 de clienţi, o cifră de afaceri de 70 milioane euro, 15 milioane de utilizatori ai soluţiilor la nivel naţional şi internaţional. Între acţionarii Siveco România se numără Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investiţii administrat de Enterprise Investors), şi Siveco Netherlands B.V.
Irina Socol, Siveco: În mod fundamental, o afacere de succes se bazează pe o echipă, condusă de persoane cu calităţi de lider, într-un climat în care se promovează încrederea şi colaborarea. În lumea afacerilor, diferenţierea liderilor în femei şi bărbaţi este puţin relevantă. Eu cred foarte mult în puterea exemplului, în profesionalism, seriozitate şi pasiune, curaj şi determinare. Aparţin unei generaţii care a beneficiat, pe de-o parte, de îndrumarea unor profesori excepţionali şi care a avut, totodată, posibilitatea să valorifice cunoştinţele teoretice dobândite în locul şi la momentul potrivit – după 1990, când se năştea piaţa românească de IT şi industria locală de software. Pentru a avea succes ca manager trebuie să îţi placă extrem de mult ceea ce faci, să ai o bună intuiţie a oportunităţilor, o evaluare realistă a riscurilor, capacitatea de a fi un exemplu pentru echipă, capacitatea de a insufla celor din jur dorinţa proprie de a performa, o viziune curajoasă, încrederea în reuşită, implicarea totală. Aceste calităţi se bazează pe structura interioară a fiecăruia, dar şi pe modelele şi valorile cu care a fost educat.
Business Magazin – 2013

Cele mai puternice femei din România: Irina Socol, Siveco România

Irina Socol punea în urmă cu mai bine de 20 de ani bazele companiei Siveco România, despre ale cărei începuturi spune că „este o poveste tipică pentru începutul anilor '90". Absolventă a Facultăţii de Automatică, specializarea Calculatoare de proces (1981), şi a Academiei de Management Niedersachsen Germania (1993), în primii ani ai capitalismului Irina Socol şi soţul ei lucrau la Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei. La un moment dat, au fost solicitaţi de o firmă din Franţa care dorea să înfiinţeze un departament de asigurare şi control al calităţii într-o ţară din Europa de Est, perioadă în care dezvoltarea de software se făcea în India. Alături de colegii indieni au reuşit să pună la punct o metodologie de testare şi de control al calităţii. Au înfiinţat un departament de asigurarea şi controlul calităţii, sediul fiind chiar în locuinţa familiei Socol. Au plecat la drum la începutul lui 1992, „în doi, şi am ajuns, în prezent, la o echipă de 1.200 de specialişti„. De începutul acelei perioade se leagă, îşi aminteşte acum Irina Socol, un moment esenţial al carierei sale, când a decis ca din expert software să devină manager al companiei Siveco România. Compania a implementat de-a lungul anilor sute de proiecte de mare complexitate şi anvergură pentru organizaţii din 17 ţări. Siveco are acum peste 1.400 de clienţi, o cifră de afaceri de 68 milioane euro, 15 milioane de utilizatori ai soluţiilor la nivel naţional şi internaţional. Între acţionarii Siveco România se numără Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investiţii administrat de Enterprise Investors), şi Siveco Netherlands B.V.
1. E mai uşor sau mai greu să te impui ca lider fiind femeie?
În mod fundamental, o afacere de succes se bazează pe o echipă, condusă de persoane cu calităţi de lider, într-un climat în care se promovează încrederea şi colaborarea. În lumea afacerilor, diferenţierea liderilor în femei şi bărbaţi este puţin relevantă.
2. Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere şi/sau de creare a unei afaceri?
Eu cred foarte mult în puterea exemplului, în profesionalism, seriozitate şi pasiune, curaj şi determinare. Aparţin unei generaţii care a beneficiat, pe de-o parte, de îndrumarea unor profesori excepţionali şi care a avut, totodată, posibilitatea să valorifice cunoştinţele teoretice dobândite în locul şi la momentul potrivit – după 1990, când se năştea piaţa românească de IT şi industria locală de software.
3. Care sunt calităţile feminine care ajută în business?
Pentru a avea succes ca manager trebuie să îţi placă extrem de mult ceea ce faci, să ai o bună intuiţie a oportunităţilor, o evaluare realistă a riscurilor, capacitatea de a fi un exemplu pentru echipă, capacitatea de a insufla celor din jur dorinţa proprie de a performa, o viziune curajoasă, încrederea în reuşită, implicarea totală. Aceste calităţi se bazează pe structura interioară a fiecăruia, dar şi pe modelele şi valorile cu care a fost educat.
4. Branduri preferate: parfum, haine, accesorii.
Îmi plac lucrurile clasice, pentru că valorile adevărate nu se demodează niciodată.

Business Magazin – 2013

Irina Socol conduce de 20 de ani unul dintre cei mai mari producători de software din România

Conduce de 20 de ani Siveco România, unul dintre cei mai mari producători de software din România. Peste o treime din încasările firmei vin în acest moment din operaţiunile de peste hotare, iar planurile pe termen mediu indică o pondere de 50%-50% între veniturile din ţară şi cele de pe plan internaţional.
Despre înfiinţarea firmei Irina Socol spune că "este o poveste tipică pentru începutul anilor '90". Absolventă a Facultăţii de Automatică, specializarea Calculatoare de proces (1981), în primii ani ai capitalismului Irina Socol şi soţul ei, Alexandru Rădăşanu, lucrau la Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei. La un moment dat au fost solicitaţi de o firmă din Franţa care dorea să înfiinţeze un departament de asigurare şi control al calităţii într-o ţară din Europa de Est. La momentul acela dezvoltarea de software se făcea în India, "unde am lucrat trei luni într-un «orăşel», Bangalore, cu 6 milioane de locuitori".
Alături de colegii indieni au reuşit să pună la punct o metodologie de testare şi de control al calităţii. Au înfiinţat un departament de asigurare şi control al calităţii, sediul fiind chiar în locuinţa familiei Socol. Au plecat la drum la începutul lui 1992, "în doi, şi am ajuns, în prezent, la o echipă de 1.300 de specialişti". De începutul acelei perioade se leagă, îşi aminteşte acum Irina Socol, un moment esenţial al carierei sale, când a decis ca din expert software să devină manager al companiei Siveco România.
"2012 este un an cu totul special pentru noi. Pe 8 iunie am sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea companiei; în acest an ne-am extins prezenţa în ţările Comunităţii Statelor Independente, în nordul Africii şi zona Golfului unde dezvoltăm proiecte majore de eLearning. Am deschis cel de-al treilea birou internaţional în Kazahstan, la Almaty, după cel din Dubai şi de la Comisia Europeană. Unul dintre cele mai mari proiecte din acest an este pentru Agenţia Executivă pentru Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene, unde dezvoltăm portalul DOLCETA dedicat consumatorilor europeni."
Compania a implementat de-a lungul anilor sute de proiecte de mare complexitate şi anvergură pentru organizaţii din 22 de ţări de pe patru continente. Siveco are acum peste 1.400 de clienţi, o cifră de afaceri de 68 milioane euro, 15 milioane de utilizatori ai soluţiilor la nivel naţional şi internaţional. Între acţionarii Siveco România se numără Intel Capital, Enterprise Investors şi Siveco Netherlands B.V.

Business Magazin – 2012

Siveco: Nu poţi creşte dacă nu ieşi şi pe alte pieţe decât Europa

După 20 de ani, în care compania a crescut de la doi oameni şi afaceri de 3.000 de dolari la peste 1.300 de oameni şi un business de 100 de milioane de dolari, Irina Socol - cofondator şi CEO al Siveco - spune că exportul, în special către pieţe din afara Europei, va fi cheia care va asigura creşterea şi în anii următori pentru cea mai mare companie de soft locală. Nu este uşor să ai afaceri pe alte 19 pieţe, şi nu doar să fii prezent, ci să şi ai un plan de business pentru aceste ţări. Dar dacă vrei să creşti an de an cu 15% nu poţi să stai doar pe piaţa europeană, trebuie să ai ouăle în mai multe coşuri, spune, într-un interviu pentru BUSINESS Magazin, Irina Socol, cea care a pus bazele Siveco în urmă cu 20 de ani alături de soţul ei, Alexandru Rădăşanu.
Una dintre zonele în care compania planifică să se extindă şi mai puternic este cea a ţărilor arabe, unde Siveco îşi poate pune în valoare, printre altele, portofoliul de produse din segmentul de e-learning. "Toate ţările arabe alocă un procent foarte mare pentru educaţie, între 30 şi 40% din PIB, adică procente uluitoare", explică Irina Socol decizia companiei de a deschide o reprezentanţă în Dubai, de unde sunt coordonate afacerile firmei în mai multe ţări din regiune.
În 2012 Siveco are în plan să obţină 40% din veniturile de 78 de milioane de euro din export, iar în următorii ani ar trebui să ajungă la 60-70% din afaceri, pe fondul câştigării unor contracte noi, nu al intrării pe noi pieţe. "Cu greu vom mai intra pe noi pieţe în acest interval, însă obiectivul este ca exportul către aceste 19 ţări să atingă o pondere de 60-70% din afaceri".
Planificarea evoluţiei companiei - mereu pe câte trei ani în avans -, studierea pieţelor şi "atacarea" unor proiecte dificile reprezintă o constantă pentru cei 20 de ani de viaţă ai companiei şi una dintre explicaţiile acestei evoluţii: de la un start-up care lucra 100% pentru export - dar contribuind la produsele vândute de o altă companie, din Franţa - la un business de zeci de milioane de dolari în care unul dintre acţionari este gigantul american Intel şi care exportă produsele proprii, spune Irina Socol.
Drumul până aici nu a fost unul simplu, la fel cum nici acum participarea la proiectele internaţionale nu este uşoară, spune Socol. "Dar când le spui oamenilor <greu>, <foarte mult>, pentru ei acestea sunt adesea doar nişte cuvinte abstracte".Definiţi atunci "greu" astfel încât să nu mai pară ceva abstract, o provocăm pe Irina Socol. "Pot să vă povestesc o delegaţie a mea în Turkmenistan ca să vedeţi ce înseamnă cuvântul greu. Chiar şi numai drumul până acolo e o provocare în sine.
Nu există un zbor direct ci doar cu escală la Istanbul. Pleci din Bucureşti la ora cinci dimineaţa, ajunge la Istanbul, iar acolo stai trei ore în aeroport; după care cu un avion al Turkish Airlines mergi în Turkmenistan. Acolo aterizezi la 4-5 dimineaţa, dar din cauza diferenţei de fus orar ajungi acolo la 8, exact la timp cât să intri la ora 9 în întâlniri. Sunt delegaţii în care din 72 de ore dacă dormi şase eşti extrem de fericit".
Dar pentru o companie cu venituri de 100 de milioane de dolari este o problemă închirierea unui avion pentru directorul general şi echipa care se duce se negocieze un contract în străinătate? "Noi avem arici la buzunare, eu nu cred în oamenii care aruncă cu banii", răspunde Irina Socol. Şi adaugă: "Muncim prea greu ca să aruncăm uşor cu banii. După ce munceşti din greu te întrebi: câte zile am muncit eu ca să dau câteva zeci de mii de euro pentru un avion? Nu pot să merg cu un avion normal? Poate în timp acest lucru va fi diferit, dar acum nu suntem în faza aceasta".
Moderaţie, conservator, dificil sunt de altfel termeni care apar constant în discuţiile cu directorul general al Siveco, atunci când subiectul discuţiei este cel al dezvoltării companiei. Compania şi-a început de altfel drumul în 1992 asumându-şi realizarea (pentru o companie din Franţa) a unei sarcini de care toată lumea fuge în software: testarea aplicaţiilor. "E foarte plăcut să programezi. Dar apoi să testezi, să documentezi codul, să scrii manuale, acesta e un adevărat coşmar. Este o muncă de rutină care îţi dă însă diferenţa între succes şi eşec".
Business Magazin – 2012

Siveco mizeaza pe afaceri de 70 de milioane de euro in 2011. De unde vine cresterea?

Planurile Irinei Socol pentru Siveco sunt strâns legate de expansiunea pe plan internaţional. În câţiva ani jumătate din businessul de software ar trebui să vină din afara graniţelor României.
Aproximativ 30% din încasări vin din afară", spune Irina Socol, preşedintele şi directorul general al companiei de software şi servicii IT Siveco. Este vorba, mai exact, despre activitatea pe anumite proiecte restrânse din 24 de ţări din lume, precum şi despre proiectele la nivel naţional din alte 8 ţări, care au generat anul trecut 20 dintre cele 60 de milioane de euro, cât a fost cifra de afaceri a companiei. "Planul ar fi să ajungem la un echilibru prin care veniturile să se împartă în mod egal între România şi străinătate", continuă managerul.
Dincolo de proiectele pe termen lung dezvoltate de Siveco pentru Comisia Europeană, care asigură implicit o linişte din punctul de vedere financiar pentru companie, unele dintre cele mai atrăgătoare destinaţii pentru extindere sunt ţări din Orientul Mijlociu sau Africa, unde vor ajunge tot mai multe soluţii software româneşti în următoarea perioadă. În Maroc, spre exemplu, Siveco a semnat un contract de 10 milioane de dolari pentru dezvoltarea strategiei de informatizare a educaţiei la nivel naţional, un proiect similar urmând să fie derulat şi în Dubai. Iar pe lista ţărilor unde lucrează compania, în unele cazuri cu proiecte implementate chiar şi de câţiva ani, se numără şi Azerbaidjan, Egipt, Liban, Bahrein, Tunisia, Kuweit, Macedonia, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, care au în continuare un potenţial de informatizare foarte ridicat.
"Exportul de soluţii software descrie cel mai bine strategia pentru următorii ani, mai ales că de aici va veni în cea mai mare parte şi creşterea businessului", a mai spus Socol. Anul acesta cifra de afaceri a Siveco ar urma să urce cu aproximativ 15%, până la aproape 70 de milioane de euro, ritm care ar trebui să se menţină şi în următorii ani. De asemenea, şi profitul net va avea un avans de 15-20%, până la trei milioane de euro în acest an, în condiţiile în care în 2009 coborâse chiar sub un milion de euro. "Am avut destule proiecte în ţară pentru care am făcut multă muncă patriotică", explică managerul Siveco scăderea abruptă a profiturilor, oferind drept exemplu contracte precum cel cu Agenţia de Plăţi în Agricultură sau Casa de Asigurări de Sănătate, foarte complexe şi cu o marjă de profitabilitate destul de redusă. Trebuie spus totuşi că anul 2009 a fost unul foarte greu pentru întreaga industrie IT puternic afectată de criza economică mondială, situaţie care s-a menţinut pentru foarte multe companii româneşti inclusiv anul trecut.
Siveco a făcut angajări în această perioadă, pentru a compensa valul de contracte noi semnate pe termen de câţiva ani. De la începutul anului, spre exemplu, echipa companiei s-a extins până la 1.050 de oameni, dintre care majoritatea programatori. Au fost practic angajaţi în jur de 250 de oameni, ritm care are toate şansele să se menţină şi la anul, în funcţie de proiecte.
În planurile Irinei Socol pentru Siveco se întrevede dincolo de expansiune şi posibilitatea atragerii unui nou acţionar. De-a lungul ultimilor ani s-au purtat destul de multe discuţii despre o posibilă preluare a companiei, în acţionariat intrând în cele din urmă Intel Capital, care deţine 10%, şi Enterprise Investors prin Polish Enterprise Fund V, care are în prezent 22,5%. Un exit ar fi interesant atât pentru fonduri, cât şi pentru restul acţionarilor - dincolo de Siveco Olanda, cu 42,2% din acţiuni, compania are o serie de acţionari persoane fizice, anume Irina Socol (10,98%), Mihail Rădăşanu (7,62%), Gabriel Ilia (2,68%), Daniela Bichir şi Ecaterina Crusti (fiecare cu 0,14%). "Interese pentru un nou partener strategic există în permanenţă. Discuţii concrete nu sunt însă momentan", lămureşte Irina Socol.
Business Magazin – 2011

Se vinde Siveco: da ori ba?

Informatii contradictorii despre Siveco, firma de software preferata de multe companii de stat: ba ca e pe punctul de a atrage investitori, ba ca a suspendat negocierile. In cele din urma, tranzactia se face in proportie de 99% Informatii contradictorii despre Siveco, firma de software preferata de multe companii de stat: ba ca e pe punctul de a atrage investitori, ba ca a suspendat negocierile. In cele din urma, tranzactia se face in proportie de 99%.

Din toata nebuloasa s-au cernut doua nume: Intel Capital si Polish Enterprise Fund (PEF) V. Cele doua fonduri au ramas la masa tratativelor cu intentia de a cumpara 25% din Siveco, achizitie dublata de o majorare de capital care va creste ponderea noilor actionari, au precizat surse apropiate tranzactiei, estimata la circa 18 milioane de euro.

Cu toate ca suma pe care investitorii urmeaza sa o plateasca pe actiuni si pentru majorarea de capital se apropie de valoarea de piata (estimata de analisti) a intregii companii, acestia vor detine, se pare, un pachet de sub 50%. Iata un paradox care va fi elucidat probabil in momentul finalizarii tranzactiei. La un moment dat, au circulat informatii ca negocierile ar fi fost sistate tocmai pe fondul nesigurantei legate de evolutia companiei sub noua putere, insa sunt semnale ca lucrurile nu stau deloc asa. Finalizarea tranzactiei va avea loc, foarte probabil, in urmatoarele luni.

Reprezentantii Siveco, cel mai mare vanzator de solutii de afaceri din Romania, au confirmat continuarea negocierilor, insa nu au nominalizat nici unul din partenerii de discutie. Nici o vorba despre Intel Capital sau PEF. Ce-i mana in lupta pe cei doi potentiali investitori?

Filosofia Intel Capital, fondul de investitii al celui mai mare producator de procesoare din lume, Intel, este sa vina in companie alaturi de un investitor financiar profesionist. Intel Capital curteaza piata locala de la sfarsitul lui 2003, cand Marie Texler, directoarea Intel Capital pentru Europa Centrala si de Est de la acea vreme, a venit prima data in Romania, vizand o investitie intr-un integrator de sisteme sau intr-o companie software.

Oficialii Intel au confirmat ulterior aceasta intentie, precum si posibilitatea de a veni impreuna cu un fond de tip venture capital cu know-how in administrarea investitiilor. Spre deosebire de o asemenea institutie, Intel Capital nu urmareste exclusiv castigul financiar, fiind interesata si de descoperirea unor noi tehnologii pe care sa le integreze in platformele Intel. Fondul Intel a investit pana acum patru miliarde de dolari in 1.000 de companii, nivelul mediu al unei investitii fiind de patru milioane de dolari.

PEF V este un fond de capital privat administrat de Enterprise Investors (EI) - cea mai mare firma de capital privat din Europa Centrala si de Est, avand in administrare fonduri de peste 1,1 miliarde de dolari. In Romania, EI a facut, pana acum, doar doua investitii: la Orange, alaturi de alti investitori financiari si la Artima - companie preluata recent in proportie de 100%.

De ce ar fi interesate cele doua fonduri sa investeasca in software? Pana acum, domeniul a fost evitat de investitori pentru ca este o piata mica (circa 250-300 de milioane de euro), cu un ritm de crestere destul de lent. Nu este si cazul Siveco, care a contrazis toate estimarile cu o dinamica spectaculoasa a cifrei de afaceri: de pilda, cresterea de la 2003 la 2004 a fost de peste 60%, iar pentru 2004 este prognozat un salt de 40%. Ratele de profit obtinute de Siveco sunt insa destul de mici pentru software: doar 7-10%, fata de peste 20% cat realizeaza alte companii din domeniu.

Care este insa sursa acestei cresteri? Aici este o problema. Siveco si-a dezvoltat business-ul in special pe contracte cu institutii de stat, cei mai mari clienti ai sai fiind CNAS, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Petrom (preluat de OMV). Modul in care Siveco a obtinut contractele a iscat mai multe controverse in presa. In cel mai recent dintre ele, noua conducere a Ministerului Educatiei a acuzat compania ca a obtinut contractul pentru implementarea Sistemului Educational Informatizat (SEI) fara licitatie, prin incredintare directa. Valoarea totala a programului se ridica la 182 de milioane de dolari.

Totusi, nu exista nici un semn ca Siveco va avea de suferit in viitor. „75% din cifra de afaceri pe 2005 este acoperita de contracte semnate inca de la inceputul anului", explica Irina Socol, director general la Siveco. Cu alte cuvinte, cresterea companiei isi va pastra ritmurile spectaculoase de pana acum. Care este secretul cresterii? „Am putea spune ca istoria companiei noastre are la activ 13 ani de noroc", explica pe un ton relaxat Irina Socol.

Pana la urma, nu e nici o crima sa faci afaceri cu statul, ba chiar este indicat pentru dezvoltarea pe termen lung a unui business privat. De altfel, investitorii care au patruns in 2004 in IT-ul romanesc au manifestat apetit pentru companiile care au o relatie de durata cu institutii de stat sau cu foste companii de stat privatizate.

Siemens Business Services a cumparat Forte Company care are de ani buni contracte importante cu Ministerul Finantelor si cu Autoritatea Nationala a Vamilor, iar americanii de la Ness au achizitionat Radix, care s-a dezvoltat si datorita colaborarii cu furnizorii de utilitati publice. Insa Irina Socol spune ca „60% din venituri provin din sectorul privat". Pe de alta parte, „aceasta proportie a fost sensibil influentata (cu aproximativ 10%) de faptul ca unul dintre clientii nostri importanti, Petrom, s-a privatizat".

Intel Capital si Polish Enterprise Fund V vor sa cumpere 25% din pachetul de actiuni detinut la Siveco de un grup de investitori i-sraelieni, miscare care va fi urmata de o majorare de capital. In acest moment, Siveco este detinuta in proportie de 63% de Siveco Netherlands (companie inregistrata in Olanda, apartinand unor investitori israelieni), 32% din actiuni revin managementului (inclusiv Irina Socol) si 5% - salariatilor companiei.

Toate aceste date arata ca investitia fondurilor are multe avantaje. Care sunt insa beneficiile Siveco dupa atragerea investitorilor? Pe langa cei aproximativ 18 milioane de euro care urmeaza sa intre in companie, Siveco va obtine si un plus de imagine. Practic, prezenta in actionariat a unor nume sonore precum Intel Capital sau Enterprise Investors va gira credibilitatea Siveco.

Cand tranzactia va fi perfectata, competitia nu va avea deloc motive de satisfactie. Nici companiile locale care produc soft de afaceri, nici multinationalele de pe piata nu sunt incantate de succesul de vanzari al Siveco. Profiturile obtinute de la an la an sunt investite in cercetare si in dezvoltarea unor noi aplicatii care vor face ca succesul companiei sa creasca exponential. Principala lor contestatie se refera la corectitudinea contractelor cu statul.

Nici multinationalele nu par prea incantate de ascensiunea Siveco. Conform raportului IDC pe 2003, Siveco s-a plasat pe primul loc in topul vanzarilor de aplicatii pentru afaceri, cu venituri cat SAP si Oracle la un loc. Grosul veniturilor Siveco pe acest segment a venit din contractul cu CNAS. Pe plan mondial, SAP este cel mai mare furnizor de solutii de afaceri si in mai toate pietele in care este prezent este lider. Din acest punct de vedere, Romania este un caz special.

Business Magazin – 2006

 

Irina Socol confirmă tranzacţia cu fondurile de investiţii: "Am decis să ne valorificăm noi înşine atuurile şi experienţa câştigată"

Echipa de management a Siveco a preluat integral pachetul de 32,5% din acţiunile firmei deţinut de fondurile de investiţii Enterprise Investors şi Intel Capital pentru a-şi valorifica atuurile şi experienţa proprii iar tranzacţia reprezintă "un semnal pozitiv referitor la planurile de dezvoltare ale companiei", a declarat într-un comunicat Irina Socol, co-fondator, preşedinte şi CEO al producătorului de software, şi unul din cei cinci manageri implicaţi în achiziţie.
"Pornim pe acest drum cu mare încredere, bazându-ne pe profesionalismul echipei noastre şi pe portofoliul de produse de care dispunem, şi suntem optimişti că vom şti să impulsionăm dezvoltarea afacerilor noastre pe piaţă locală şi internatională", a declarat Irina Socol.
Comunicatul transmis de Siveco nu oferă detalii despre valoarea tranzacţiei, precizând doar că aşteptările fiecărei părţi au fost îndepinite după opt ani de colaborare. "După 8 ani de colaborare se poate afirmă că aşteptările au fost îndeplinite de ambele părţi", arată comunicatul companiei de software.
Nici declaraţiile făcute de reprezentanţii celor două fonduri de investiţii nu oferă informaţii despre valoarea tranzacţiei.
"De la investiţia noastră din 2005, am văzut cum Siveco a crescut şi a devenit unul dintre principalii jucători în domeniul eLearning şi al aplicaţiilor software pentru companii. M-am ocupat personal de această investiţie şi sunt fericit să văd că Siveco a avut succes. Intel Capital felicită managementul Siveco pentru această tranzacţie", a declarat Marcin Hejka, Director al Intel Capital pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa şi Rusia.
"Siveco a evoluat dintr-un furnizor naţional de software într-un jucător internaţional semnificativ şi suntem bucuroşi că am sprijinit expansiunea companiei pe pieţele internaţionale. Suntem încântaţi îndeosebi de evoluţia platformei de eLearning, care a devenit rapid motorul dezvoltării internaţionale a Siveco. Sunt sigur că echipa de management şi actualii acţionari vor continuă să implementeze strategia de creştere şi vor reedita succesele deja înregistrate şi pe alte pieţe în creştere rapidă", a spus Rafal Bator, Partener la Enterprise Investors, responsabil cu această investiţie.
Siveco despre cei opt ani alături de fondurile de investiţii: afacerile au crescut de la 35 la 89 mil. $
"Faţă de 2005, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 35 milioane de dolari până la 89 de milioane de dolari în 2012, Siveco desfăşurând în prezent proiecte în 27 de ţări şi deţinând un portofoliu de peste 1.500 de clienţi pe piaţă locală şi internaţională. Compania a deschis în acest interval de timp cinci birouri de reprezentare comercială în Bulgaria (din 2008), Emiratele Arabe Unite (din 2010), Belgia/Comisia Europeană (din 2011), Kazahstan (din 2012) şi Turcia (din 2013)", potrivit unui bilanţ făcut de Siveco pentru perioada în care compania a avut în acţionariat cele două fonduri.
"Siveco România şi-a câştigat o reputaţie solidă pe piaţă din Europa, Orientul Mijlociu, în ţările CIS, în Africa de Nord şi derulează peste 20 de contracte cu importante organizaţii ale Comisiei Europene. Suntem convinşi că, aşa cum am reuşit să ne câştigăm poziţia de lider local IT şi de lider regional în domeniul integrării software, vom şti să o şi consolidam. Dorim să continuăm în ritm alert extinderea pe pieţele straine", afirmă Alexandru Rădăşanu, co-fondator, Vicepreşedinte Cercetare-Dezvoltare al Siveco România.

Tranzacţie de 11 până la 17 mil. euro


ZF a scris în premieră anul trecut de negocierile dintre managementul Siveco şi cele două fonduri de investiţii, iar la începutul acestei săptămâni a publicat date care demonstrau că tranzacţia a fost încheiată.
Intel Capital - un fond al producătorului american de microprocesoare - şi polonezii de la Enterprise Investors au intrat în anul 2005 în acţionariatul Siveco, obţinând 32,5% din ac¬ţiuni pentru 12 mil. dolari (circa 10 mil. euro).
Fondatorii companiei locale de software au derulat tranzacţia prin intermediul unei noi companii, Siveco Internaţional SA, care a fost înfiinţată la jumătatea anului trecut.
Peste 30% din acţiunile firmei implicate în tranzacţie sunt deţinute de Irina Socol - CEO al Siveco România, soţul său Alexandru Rădăşanu (vicepreşedinte al Siveco) şi alţi trei membri ai echipei de top management (Florin Ilia, Aurora Crusti şi Daniela Bichir). Acţionarul majoritar al Siveco Internaţional este compania Siveco Netherlands B.V. - cu 66,2% din titluri.
Comunicatul Siveco nu oferă detalii despre actuala structură a acţionariatului, meţionând doar: "actuala structură a acţionariatului Siveco România include Siveco Netherlands şi persoane fizice din actualul management al companiei."
Pentru finanţarea tranzacţiei, Siveco Internaţional, Siveco Netherlands şi cei cinci fondatori ai producătorului de soft au obţinut în octombrie 2013 o finanţare de 14,7 mil. dolari de la Raiffeisen Bank, potrivit documentelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare, care fac referire şi la contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.
Siveco Internaţional, Siveco Netherlands şi cei cinci fondatori ai firmei au garantat împrumutul cu acţiunile pe care le deţin direct sau indirect la producătorul de soft şi cu veniturile pe care urmează să le obţină. Valoarea totală a activelor puse gaj este evaluată la 17 mil. euro, potrivit documentelor.
Valoarea trazacţiei prin care fondatorii Siveco au răscumpărat pachetul de 32,5% din companie a fost de 11 până la 17 milioane de euro, potrivit interpretării date de ZF documentelor din Arhiva de Garanţii Reale Mobiliare.
Ziarul Financiar – 2014

Ea este "Regina licitatiilor publice"

In Romania nu exista doar "baieti destepti" care pun mana pe sute de contracte cu statul. CANCAN prezinta una dintre "fetele descurcarete", Irina Socol, presedinte si director general al companiei SIVECO, care pare "abonata" la banii publici, deruland, in cei aproape 20 de ani de activitate, afaceri de sute de milioane de euro, cu profituri uriase.
Irina Socol este presedinte al companiei SIVECO, considerat cel mai puternic producator de software de e-business si de aplicatii web din Romania, care a intrat in forta si pe piata din Vest, dar si din Emiratele Arabe Unite, Maroc, Republica Moldova, Cipru, Oman si Qatar. Pe langa proiectele europene pe care a pus mana, in Romania, SIVECO a furnizat programe de calculator mai multor ministere, printre care cel al Agriculturii, al Educatiei, al Sanatatii, de Finante, precum si Autoritatii Nationale a Vamilor si Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pentru produsele oferite de SIVECO, Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii a scos din vistierie 4,5 milioane de euro, iar Vama "modica" suma de 6,6 milioane de euro, iar cifrele sunt din ce in ce mai ametitoare, de la un contract la altul. Astfel, din 1992, de cand activeaza pe piata din Romania, firma condusa de Irina Socol a incheiat sute de contracte "grase" cu statul.
Numai in cursul acestui an, firma SIVECO a castigat 25 de licitatii organizate de ministere sau agentii subordonate statului, valoarea totala a acestora ridicandu-se la peste 10 milioane de euro. Un calcul simplu demonstreaza ca, in cei aproape 20 de ani de colaborare intensa cu institutiile statului, firma condusa de Socol a atras de la buget peste o suta de milioane de euro. Pe langa licitatii, au existat si contracte atribuite direct, cat si unele afaceri subcontractate. Mai exact, SIVECO a primit pe tava unele contracte de la diverse firme obscure, desemnate oficial drept castigatoare ale licitatiilor publice. Si totusi, in ciuda faptului ca dirijeaza afaceri cu multe zerouri, Irina Socol nu pare ca se da in vant dupa masini 4X4 sau limuzine de sute de mii de euro. Paparazzii CANCAN au fotografiat-o in urma cu doar cateva zile la bordul unui autoturism obisnuit, al carui pret nu sare cu mult peste 10.000 de euro. Masina de serviciu era condusa de un tanar, cel mai probabil soferul personal al sefei de la SIVECO. In momentul in care cei doi au ajuns la destinatie, barbatul s-a grabit sa-i deschida portiera Irinei Socol, apoi s-a apropiat de portbagaj, de unde a scos o geanta voluminoasa. Implicata intr-un scandal Romania a fost sanctionata de UE cu 120 de milioane de euro, pentru doi ani de subventii pentru agricultura platite eronat, a anuntat, in urma cu cateva luni, Mediafax. Aceasta "corectie financiara" este a doua, dupa ce anul trecut UE a sanctionat Romania cu alte 44,7 milioane de euro pentru plati incorecte. Potrivit unui ziar financiar, oficialii din agricultura ar fi dat vina pe softul furnizat de SIVECO, pentru achzitionarea caruia Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a dat 4,7 milioane de euro din bani publici.
CanCan – 2011

 

SIVECO Romania și Irina Socol, ambasadorii IT&C ai anului 2013, la Gala Premiilor Comunicaţii Mobile

La cea de a X-a Gală a Premiilor Comunicații Mobile, compania SIVECO Romania și Irina Socol, Președinte Director General, au fost desemnați "Cei mai buni ambasadori IT&C în 2013". Distincția se adaugă celor peste 20 de premii naționale și internaționale obținute în acest an de SIVECO. "Vă mulțumim pentru onoarea de a fi numiți ambasadori ai unuia dintre cele mai competitive domenii ale industriei românești. Acest premiu confirmă statutul nostru de lider regional pe piaţa de IT&C şi succesul proiectelor pe care le SIVECO le implementează de peste două decenii, în 27 de țări, pe 4 continente", a declarat Doina Binig, Vicepreședinte pentru Strategie al companiei.
Peste 5.000 de cititori online ai Comunic.ro au votat nominalizările la această categorie, dar alegerea finală a fost făcută pe baza atrei jurizări: votul popular online, votul consultanţilor revistei Comunicaţii Mobile format din somităţi ale industriei digitale, precum şi votul jurnaliştilor revistei Comunicaţii Mobile.
"România are şansa unei afirmări regionale în industria IT&C. Numai industria digitală, agricultura şi industria auto pot susţine în economia actuală prezenţa regională a României", afirmă Ion Vaciu, CEO Comunicații Mobile.
Recent, soluțiile dezvoltate și implementate de SIVECO au primit și alte confirmări ale excelenței. Vedeta anului a fost proiectul „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii", implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu SIVECO Romania şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I". În palmaresul său bogat intră medalia de aur în cadrul competiției International Project Management Association (IPMA) , medalia de argint la categoria "Most innovative new learning hardware or software product", la Gala E-Learning Awards de la Londra şi Marele premiu la categoria Inovare la Gala Premiilor Camerei de Comerţ, Iindustrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER).
Siveco.ro – 2013

 

Irina Socol îi dă restart lui Sebi Ghiţă

În 20 martie, stăpânul ASESOFT, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, a ordonat difuzarea unui reportaj la televiziunea sa de nişă, România TV, prin care dezvăluia că SIVECO a participat la fraudarea cu 40 milioane de euro a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Ghiţă a împrăştiat „pe sticlă" sângele IT-istei Irina Socol folosindu-se de un raport al Corpului de Control al prim-ministrului Victor Ponta. După cinci zile, Socol a reacţionat prin intermediul Antenei 3 şi a arătat că şi Sebastian Ghiţă, la rândul lui, a pus umărul la devalizarea bugetului lui Emil Boc, în 2010, cu 15 milioane de euro.
Acţionarii SIVECO România sunt: Siveco Olanda - 42,2%, Enterprise Investors - 22,5% şi Intel Capital - 10%, plus mai multe persoane fizice: Irina Socol - 10,98%, Mihail Rădăşanu - 7,62%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Ecaterina Crusti - 0,14%.
Imediat după difuzarea „pe sticlă" a reportajului arţăgos ordonat de Ghiţă, acţionarii SIVECO România i-au cerut Irinei Socol să reacţioneze la acuzaţiile de corupţie enunţate de deputatul PSD. Ieri, Socol s-a conformat şi a băgat un virus în hardul lui Ghiţă.
După cinci zile de căutări febrile prin redacţiile media din Bucureşti, Irina Socol a găsit înţelegere la Antena 3 ca să se răzbune pe colegul său de breaslă, Sebi Ghiţă. Prin intermediul unui reportaj difuzat, ieri, de postul lui Dan Voiculescu, şefa SIVECO îl acuză pe Ghiţă că s-a folosit de ASESOFT International, aflată într-un parteneriat cu alte două companii - Teamnet International SRL şi Star Storage SRL -, ca să obţină ilegal un contract de la Agenţia de Mediu, în valoare de 15 milioane de euro.
Potrivit contractului incriminat de Socol, ASESOFT îşi lua angajamentul să pună la punct şi să gestioneze timp de doi ani un sistem informatic prin care să fie centralizate şi analizate toate informaţiile din domeniul protecţiei păsărilor sălbatice, a florei şi a faunei sălbatice. Pentru a arăta corupţia practicată de Ghiţă, specialiştii lui Socol au declarat presei că respectivul program ar fi putut să coste statul maxim 3 milioane de euro.
De fapt, întreaga manevră de devalizare a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) a fost pusă la cale de Ghiţă prin organizarea unei licitaţii restrânse pentru atribuirea unui contract, în valoare de 15 milioane de euro, pentru un proiect care viza protecţia florei şi faunei sălbatice. Potrivit Antenei 3 – informată, la rândul ei, de sursa Irian Socol -, la licitaţie au participat trei firme, dar contractul a fost câştigat de societatea deputatului PSD Sebastian Ghiţă, ASESOFT International, aflată într-un parteneriat cu alte două companii, Teamnet International SRL şi Star Storage SRL.
Mai mult, în reportajul difuzat de Antena 3 pe cheltuiala Irinei Socol se afirmă că Emil Boc a dat 15 milioane de euro din banii contribuabililor pentru ca Sebi Ghiţă să fure de la Elan Schwartzenberg o parte din Realitatea TV şi să înfiinţeze România TV.
Iar ca să încălzească şi mai mult hardul lui Sebi, Antena 3 a reamintit, în finalul reportajului, povestea naşterii postului de nişă România TV.
Pe 23 octombrie 2011, postul Realitatea TV a fost împărţit în două: Realitatea lui Elan Schwartzenberg şi cea a lui Sebastian Ghiţă.
Elan Schwartzenberg, împreună cu echipa sa, au mutat întregul proces de emitere a semnalului la noul sediu al televiziunii - clădirea Willbrook - şi l-a lăsat pe Sebastian Ghiţă să emită de la vechiul sediu din Casa Presei, fără ca semnalul său tv să mai fie preluat de cablişti. Cele două televiziuni au purtat timp de câteva zile aceeaşi siglă. În urma unor procese, televiziunea lui Sebastian Ghiţă şi-a schimbat numele în România TV - pe scurt, RTV.
Puterea – 2013

Irina Socol, director general SIVECO: Primele milioane le-am obtinut din export de know-how

Irina Socol, una dintre cele mai importante femei din clubul select al oamenilor de afaceri de succes din Romania a dezvaluit intr-un interviu acordat lui Razvan Serbu cateva dintre „secretele" conducerii unei companii de IT in plina expansiune, cum este SIVECO Romania.

Irina este o persoana hotarata. „Ne-am fixat obiectivele strategice pentru urmatoarea perioada. Vrem sa devenim un lider regional. Astazi suntem in masura sa ne sustinem demersurile externe." Specialistii SIVECO sunt sufletul afacerii pe care o conduce. „Acum, SIVECO Romania are specialisti ce intrunesc sau chiar depasesc calitatile oricarui profesionist de business si IT la nivel international. Avem solutii soft in domenii care conteaza pentru beneficiarii de azi: eBusiness, eLearning, eHealth."

Asadar, "iesirea in spatiul international" este consecinta naturala a cresterii afacerii si a trecerii companiei intr-o noua etapa de dezvoltare. Este o „iesire din matca", spre alte orizonturi, care confirma faptul ca exista resurse si disponibilitate pentru deschiderea de noi „fronturi de actiune".

Increderea in viitor este mare, intrucat SIVECO Romania are resursele si know-how-ul pentru a deveni un jucator - cheie pe piata internationala de IT. Bunele practici pe care le detine in dezvoltarea, implementarea si integrarea de soft in proiecte deosebit de complexe ii incurajeaza pe cei din managementul companiei pentru a propune aceste solutii si pe piete externe. Tendintele internationale de a se asigura accesul nediscriminatoriu al oamenilor la solutii de eLearning, eHealth, eAgriculture sau eBusiness este o motivatie suficient de puternica pentru ca SIVECO Romania sa se implice in solutii de eInclusion la nivel international.

Cresterea cifrei de afaceri a companiei va continua si in urmatoarea perioada, tinta pentru anul acesta fiind cu 20% mai mare decat anul trecut. „Cresterea companiei se va fundamenta si in viitor pe incorporarea de expertiza si rafinarea capabilitatilor existente, astfel incat rezultatul sa se concretizeze intr-un maxim de valoare adusa mediului de business international."

Cel mai important lucru pe care Irina l-a invatat de cand conduce SIVECO este evident de natura profesonala „principalul castig il reprezinta, pentru mine in transformarea oricarei reusite (dar si a unui insucces de moment) intr-o viitoare oportunitate. Ca manager, am invatat sa abordez fiecare proiect (sub aspectul performantelor dar si al implicarii in realizarea lor) din perspectiva unei echipe care include si specialistii nostri si colaboratorii si partenerii si beneficiarii.

Totodata, am invatat ca la oameni conteaza atat expertiza tehnica cat si calitatea lor umana. Echipa se bazeaza pe valoarea adevaratelor caractere, si aici ma refer la cultivarea specialistilor cu verticalitate si integratitate profesionala, care pot face dintr-un grup de oameni o echipa capabila sa construiasca proiecte de succes. Pentru ca eu cred foarte mult in puterea echipei."

Referitor la viitorul IT-ului romanesc Irina Socol are incredere in estimarile analistilor, deci, ea considera ca „piata romaneasca de IT va atinge 1,37 miliarde euro in 2008, in conditiile unei competitii ce se va intensifica, reprezentand un factor marcant al acestui an. Atat companiile nationale cat si cele internationale si multinationale se vor lupta pentru a-si creste cota de piata, concentrandu-si eforturile in directia atragerii de investitii dar si a fondurilor structurale destinate sectorului IT. In continuare va domina componenta de hardware. Pentru piata locala de software sunt de parere ca specialisti au dreptate in estimarile lor, acestea prognozeaza o crestere de aproximativ 11% in 2008. Din perspectiva recentei integrari in UE, piata romaneasca prezinta o atractivitate crescuta pentru companiile de software din Europa, dar si din restul lumii. Reprezentativ pentru sectorul de software din Romania este dinamica accelerata. Observ cresteri semnificative in ultimii ani in ceea ce priveste veniturile, productia si valoarea adaugata."

SIVECO Romania este una dintre cele mai importante companii de pe piata de solutii de eLearning. Dezvoltarea acestui domeniu ii priveste extrem de mult pe specialistii si managerii firmei. Irina imi marturiseste ca „suntem in permanenta conectati cu tot ceea ce inseamna inovatie, tehnologie, tendinte in sfera virtuala, intrucat solutiile noastre de eLearning se adreseaza unui piete cu implicatii deosebite - cea educationala. Strategiile europene eEurope 2005 si i2010, dar si elevii si profesorii din intreaga lume ne obliga sa fim orientati in aceasta directie."

Cu solutiile de eLearning rolul profesorului se schimba. El devine un mediator al cunoasterii si al transferului de informatie catre elevi. eLearning-ul asigura tranzitia de la procesul de predare clasic la un mod inovativ de a transmite informatia. Accentul nu se pune pe tehnologie ci pe armonizarea componentei IT cu cea didactica. „Cu lectiile AeL, elevii au posibilitatea de a invata inteligent cu ajutorul experimentelor, simularilor, animatiilor, aplicatiilor si exercitiilor practice. Fiecare lectie electronica ajutandu-l pe elev sa caute, sa cerceteze, sa gaseasca solutii si sa-si dezvolte propriile cunostinte" este de parere Irina.

Competitia este foarte necesara din ratiuni foarte pragmatice. Respectarea legilor unei concurente libere si loiale conduce la perfectionarea solutiilor existente pe piata si la cresterea gradului de satisfactie al beneficiarilor. Prezenta jucatorilor puternici este benefica pietei, ridicand „stacheta" si contribuind la crearea unei oferte de calitate crescuta si mult mai orientata catre cerere.

Referitor la aceasta competitite Irina imi zice ca „a fost si ramane «motorul» dezvoltarii si cele mai bune rezultate le avem cand concuram cu parteneri de valoare. Desigur, ma refer la o competitie care respecta regulile de business si in care competitorii se respecta unii pe altii. De altfel, industria romaneasca de IT s-a dezvoltat absolut remarcabil, tocmai datorita competitiei dintre specialisti talentati, ambitiosi, dornici de a dovedi ce pot. Fiind o industrie eminamente privata, chiar de la inceput, respectiv din anii ‚90, companiile IT s-au dezvoltat sub semnul unei presiuni «tonice si sanatoase» impuse competitia puternica."

Irina Socol a vorbit si despre inceputuri "Prima decizie care a trebuit luata a fost: ramanem doar un laborator de testare sau dezvoltam si noi soft? Am decis sa facem dezvoltare si acesta a fost primul nostru pas important, pe care l-am facut in 1993. Ulterior, ne-am pus problema daca sa avem si alte produse de soft care sa poarte dreptul nostru de proprietate intelectuala. Asa am decis sa dezvoltam ERP-ul nostru, SIVECO Applications. In anul 2000, a trebuit sa decidem daca sa ne lansam sau nu in programe de mare anvergura, fiindca pentru aceasta aveam nevoie de o investitie foarte importanta, si in consecinta, intr-adevar, 2000-2001 au fost, practic, doi ani de investitii puternice.

O decizie complexa a fost atunci cand am decis sa atragem un fond de investitii la noi in firma. Implicarea in dezvoltarea de proiecte nationale de integrare soft de mare complexitate, redefinirea ca societate pe actiuni, atragerea unei investitii de referinta (intr-un moment de special pentru noi) din partea gigantului Intel Capital - toate reprezinta elemente esentiale in dezvoltarea companiei SIVECO Romania."

Fiecare an a contribuit atat la evolutia companiei, iar ritmul de dezvoltare a fost tot mai dinamic de la an la an. Acum, compania se afla in fata unui nou prag „a venit momentul cheie in care incepem sa ne construim o prezenta tot mai vizibila pe plan international, ceea ce inseamna implementarea unei strategii, asumarea unor provocari noi si directionarea eforturilor catre ceea ce ne propunem sa devenim - un lider regional in integrarea de software" mai spune Irina Socol.

La intrebarea celebra: cum a facut SIVECO primul milion Irina Socol imi raspunde extrem de degajat „in 1992, anul infiintarii firmei, cifra noastra de afaceri a fost de 3000 de dolari. Pana in 1997, am lucrat exclusiv in proiecte externe - deci cred ca ar fi corect sa spun ca primele milioane de dolari le-am obtinut din export de know-how. In acest moment, contributia veniturilor de pe piata locala si internationala la cifra noastra de afaceri este aproximativ egala. De la bun inceput, activitatea companiei a fost in exclusivitate orientata pe soft. Fiecare RON sau Euro inglobeaza foarte mult efort - dar noi stim ca numai eforturile exceptionale pot produce performanta. «Work smart and hard» este deviza care a facut posibila evolutia companiei noastre. Pentru ca, repet, succesul nostru porneste dintr-o viziune ambitioasa dar se bazeaza pe asumarea unor eforturi uriase."
HotNews – 2008

Irina Socol, prima femeie de afaceri româncă premiată la Bruxelles

Directorul general al Siveco România, Irina Socol, a devenit prima femeie de afaceri din România care a primit Premiul European pentru Antreprenoriat Feminin.
Potrivit Agerpres, competiţia 'Antreprenoriatul feminin european' şi-a desemnat, vineri, câştigătorii, iar Irina Socol, şefa companiei Siveco România, a primit trofeul 'Prix scientifique' din partea lui Constance Le Grip, membru al Parlamentului European, şi Barbarei Drillsma, vicepreşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor de Ştiinţă Europeni. Ceremonia de premiere a avut loc la Palatul Parlamentului European din Bruxelles. Juriul competiţiei, în care au fost nominalizate 16 personalităţi, a fost format din redactorii publicaţiilor economice din Belgia şi Franţa şi din consiliul de conducere al reţelei wimadame.com, reţea dedicată femeilor din Europa. Alături de Irina Socol, au mai fost premiate: Adrienne Axler, director Sodexo (la categoria Economie), Liliana Andrade şi Marcela Manrique (la categoria Ecologie), Isabella Lenarduzzi de la Isamedia (Premiul Presei), Eugenie Triebel şi Berangere Florin (studente antreprenoare) şi Corentine Quiniou (Premiul reţelei Wimadame). Statisticile arată că, la nivelul Uniunii Europene, doar 30 la sută dintre femei sunt antreprenoare, autorităţile comunitare manifestând un interes crescut pentru eliminarea diferenţelor de acest fel.
Adevarul – 2008

România informatizată stă pe loc. Află de ce!
La începutul acestei săptămâni, timp de câteva ore, părinţii nu şi-au putut înscrie copiii la nou-înfiinţata clasă pregătitoare din cauza blocării serverului pe care funcţiona aplicaţia. Reprezentanţii Siveco, firma care a implementat aplicaţia, au dat vina pe căderile de curent, deşi se prespune că un sistem de o asemenea importanţă ar trebui să fie protejat în faţa unor banale pene de curent.
„Mecanismul a protejat la prima şi a doua întrerupere, dar nu a reuşit să facă faţă la întreruperi multiple", a explicat Florin Ilia, vicepreşedinte Siveco România.
Nu este prima dată când un sistem informatic al unei instituţii de stat dezamăgeşte încă din primele zile de funcţionare. Cel mai recent scandal, în care apare din nou numele companiei Siveco, este cel legat de blocajul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Siveco a fost parte a consorţiului care a câştigat licitaţia pentru realizarea sistemului destinat să gestioneze transparent informaţiilor economice şi medicale necesare funcţionării eficiente a Sistemului Asigurărilor de Sănătate şi să elimine fraudele din sistem. Astfel, pentru a curăţa sistemul de pacienţi fictivi şi de decontări duble de reţete, statul a plătit, iniţial, 36 de milioane de euro. Suma a crescut însă din cauza îmbunătăţirilor şi a mentenanţei şi a ajuns în jurul sumei de 120 de milioane de euro, potrivit datelor vehiculate de presă.
Dezvoltarea SIUI a început în 2002 şi în toamna anului 2008 au fost semnate documentele de finalizare a fazei de construcţie. La mijlocul lui 2011 a început faza de implementare a versiunii centralizate, iar în decembrie acesta a fost pus în funcţiune. La doar câteva săptămâni după i s-a dat start, sistemul a clacat şi activitatea caselor de asigurări a fost blocată. Reprezentanţii Casei au spus atunci că vina nu o poartă nici Siveco, nici CNAS, ci o defecţiune la nivel structural a softului-mamă din SUA al companiei Oracle, şi ea parte din consorţiu. Pe de altă parte, un audit intern din anul 2009 al CNAS care s-a scurs în presă a arătat că sumele plătite de stat firmei Siveco sunt prea mari pentru ceea ce promite sistemul.

124 de milioane de euro pentru educaţie informatizată

Siveco s-a evidenţiat în urma contractului în urma căruia a pus bazele SEI – Sistemul Educaţional Informatizat, în valoare de câteva sute de milioane de euro. Început încă din 2001, de pe vremea guvernării PSD, programul a avut mai multe etape şi a trecut prin toate guvernările.

Pentru doar una dintre etape, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a plătit peste 120 de milioane de euro unui consorţiu din care făcea parte şi Siveco. Astfel, în 2008, companiile Intrarom şi Siveco, ultima în calitate de subcontractant, au câştigat un contract de informatizare în valoare de aproape 124 de milioane de euro, încheiat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Obiectul contractului: dotarea cu laboratoare informatice a 8.191 de şcoli. Acesta este unul dintre cele mai mari contracte IT licitate de statul român. Intrarom a anunţat după câştigarea licitaţiei că 46% din valoarea totală a contractului va fi subcontractată către Siveco România, adică furnizarea licenţelor eLearning, a lecţiilor multimedia, serviciilor de formare a profesorilor şi suportul tehnic pentru aplicaţiile software.
La începutul anului 2009, Siveco România a câştigat licitaţia organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru extinderea sistemului informatic. Contractul, în valoare de 14 milioane de euro, a fost câştigat de Siveco în asociere cu TeamNet International şi Abaco Italia. Contractul-cadru a fost semnat pe o perioadă de treci ani. Modalitatea de selecţie a fost negocierea competitivă şi Siveco a câştigat în detrimentul firmelor IMB Romania, Intrarom şi Cooprogetti. Nici acest contract nu a fost lipsit de controverse, aducându-i-se reproşuri precum erori dese date de software şi serverul prea mic pus la dispoziţia APIA, potrivit unor articole din presa centrală.

Preferata ministerelor

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de contracte pe care Siveco le încheie anual cu instituţii ale statului. Din 1992, de când activează pe piaţa din România, condusă de Irina Socol şi având printre acţionari fonduri de investiţii precum Intel Capital şi Polish Enterprise Fund V, compania a încheiat contracte cu instituţii precum Ministerul Finanţelor, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei, Autoritatea Naţională a Vămilor.
De altfel, managerul societăţii declara în toamna anului trecut că 30-40% din afacerile companiei au venit din contracte cu statul şi îşi exprima optimismul ca parteneriatul cu sectorul public să crească substanţial.
Romania Libera – 2012

Acţionarii Siveco România iau în calcul listarea companiei la bursă

Acţionarii Siveco România iau în calcul listarea companiei la bursă, dar numai în momentul în care bursa va fi pregătită pentru companiile mari, iar acest lucru nu se va întâmpla în 2011 sau în 2012, a declarat astăzi directorul general al Siveco România, Irina Socol, la un eveniment privind tendinţele viitoare ale sectorului IT&C. "Luăm în considerare listarea Siveco România pe bursă, dar numai când toţi acţionarii noştri vor cădea de acord. Consider că o ieşire la bursă nu va avea loc anul acesta sau în 2012 şi de asemenea, nu cred că o bursă din străinatate, Varşovia sau Londra, este potrivită, ci bursa de la Sibiu sau de la Bucureşti. Rămâne să vedem în timp când se va întâmpla pentru că acum bursa nu este pregătită pentru noi, mă refer pentru firmele mari", a precizat Irina Socol.

Aceasta a subliniat că Siveco România a crescut foarte bine în ultimii 20 de ani, având la ora actuală peste o mie de specialişti, dar şi o prezenţă în 17 ţări.

Siveco înregistrează un ritm de creştere de 15-20% pe an, iar anul trecut a avut o cifră deafaceri de 65 de milioane de euro. Pentru 2011, Irina Socol estimează o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro. Siveco este prezentă în 17 ţări, fiind un integrator de soft recunoscut pe piaţa de e-learning şi de soluţii de sănătate, iar 30% din business-ul companiei este susţinut din contracte de export extinse pe patru ani. "Ne aşteptăm ca peste 5 ani să fim în continuare un integrator de software de aplicaţie, să fim prezenţi în 50 de ţări - cred că este o estimare realistă - , să ne consolidăm serviciile de e-learning, dar şi să ieşim cu alte soluţii pe piaţa internă. De asemenea, suntem prezenţi cu soluţii pentru activităţi vamale, dar suntem implicaţi şi în proiecte de cercetare la Bruxelles. Vrem să mergem la export şi cu soluţii de healthcare", a adăugat şeful Siveco România. Irina Socol crede că piaţa românească de software va creşte în următorii ani cu două cifre, iar proporţia hardware-sofware-comunicaţii se va schimba.

'Cred că sofware va ajunge la 50% în următorii ani, iar domeniile hardware şi comunicaţii vor avea câte 25% din piaţă, în condiţiile în care acum software-ul reprezintă doar 10%, hardware şi comunicaţiile câte 45 de procente', a mai menţionat directorul general al Siveco.

Irina Socol vede, de asemenea, o dezvoltare explozivă a sistemului de e-learning cu lecţii de interactive pentru iPad şi smartphone. "Cred în viitorul iPad, care va oferi toate aplicaţiile software necesare unui cetăţean. Acesta va genera business aici şi în toată lumea', a mai adăguat şeful Siveco România.

Siveco România a fost înfiinţată în anul 1992, fiind la ora actuală liderul caselor româneşti de software şi unul dintre integratorii software de succes din Europa Centrală şi de Est.

Compania asigură dezvoltarea şi exportul de soluţii IT şi de proiecte de consultanţă cu valoare adăugată ridicată către ţări din Comunitatea Europeană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi spaţiul Comunităţii Statelor Independente.

Între acţionarii companiei se află Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investiţii administrat de Enterprise Investors) şi Siveco Netherlands.
Capital – 2011

Piramida arestarilor cere si un ministru!

Cruciada anticoruptie declansata de DNA frapeaza prin ritmul galopant in care se trece la „next level". Practic, se poate vorbi de un algoritm bine stabilit al retinerilor, care sunt tot mai rasunatoare.
S-a inceput cu un director vamal, s-a trecut la directori de deconcentrate si subsecretari de stat, acum a picat un secretar de stat. Iar sistemul piramidal in care au avut loc arestarile va culmina cu incatusarea unui ministru plin!
Au luat gustul sangelui

La operatiunea „Vami curate" nu a cazut nici un mahar. Doar directorul vamal Cornel Costea. Dupa ceva timp, a fost saltat pentru coruptie Ioan Ungureanu, director al Termoelectrica. Era semnalul ca latul monitorizarii stricte incepe sa se tranga in jurul sefilor de deconcentrate. Apoi, pe parcursul a doar cateva saptamani, ritmul arestarilor s-a intetit mai ceva ca la traditionala sarba. Cornelia Corescu, directoarea ITM Timis, saltata pentru mita. Sergiu Dragancea, seful APIA Dolj, prins in flagrant. La fel ca si Remus Baciu, vicepresedinte ANRP cu rang de subsecretar de stat. Procurorii DNA luasera deja gustul sangelui de demnitari si a urmat secretarul de stat Silviu Bian, „boss" -ul ANOFM cazand cand lua de la subalterni jumatate din spaga de 45 000 euro. Si cum, la fel ca in jocurile copilariei noastre, „gramada cere varf", retinerea unui ministru va fi trofeul care incununeaza aceasta campanie. Sursele noastre sustin ca o asemenea lovitura de imagine este imperios necesara, daca se vrea ca solicitarea proaspatului ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, de recuperare a fondurilor comunitare necheltuite pana acum, sa aiba succes. Iar cum membrul guvernului Boc va fi prins ca „a umblat" tocmai la aceste fonduri, se spera ca inaltii functionari europeni sa se inmoaie si sa ne lase la dispozitie cele 16 miliarde de euro, bani care altfel sunt ca si pierduti.
National – 2011

Ministerul Agriculturii cumpara sistem IT de 28 milioane de lei

Consortiul format din Bion Advanced Support Team, Siveco Romania si Teamnet International va furniza Ministerului Agriculturii un sistem IT care va optimiza activitatea financiar-contabila a institutiei, contractul ridicandu-se la 27,9 milioane de lei, TVA inclusa. Prin anuntul de participare, publicat in iulie 2013, Ministerul Agriculturii a estimat valoarea contractului la 22,5 milioane de lei, fara TVA. Oferta castigatoare s-a ridicat la 22,455 milioane de lei, fara TVA, cu 45.000 de lei sub nivelul estimat, conform datelor din anuntul de atribuire publicat pe www.e-licitatie.ro.
La licitatie au mai depus oferte UTI Grup si consortiile formate din Logic Computer SRL Bucuresti, Revitalco Management&Consulting SRL Bucuresti, Artinfo SRL Iasi si Go Business Solutions SRL Iasi, Technology Network Services SRL Bucuresti, Oracle Romania si Romsys, precum si XOR IT Systems SRL Bucuresti si Asesoft International.
"Scopul general al proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat care sa permita optimizarea si eficientizarea fluxurilor de lucru interne in vederea asigurarii unei planificari mai eficiente a alocarilor bugetare, a planificarii investitiilor si achizitiilor si a gestionarii contractelor din cadrul institutiei", se precizeaza in caietul de sarcini al licitatiei, relateaza Mediafax.
Proiectul va fi finantat integral din bugetul ministerului.
Cu afaceri de 89 milioane de dolari in 2012, Siveco Romania a fost infiintata in 1992, are peste 1.300 de angajati si este unul dintre cei mai importanti integratori IT&C. Principalii actionari ai companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 42,2%, Siveco International SA - 32,5%, Irina Socol - 10,98% si Alexandru Radasanu - 7,62%.
Teamnet International Ploiesti este un furnizor de solutii IT si sisteme informatice pentru companii, care si-a inceput activitatea in 2001. Conform Registrului Comertului, actionarii companiei sunt Fintech Investment Ltd (Marea Britanie) - 49,91%, TNI Stock Invest SRL - 2,57%, Bogdan Padiu - 15,81%, Radu-Bogdan Nedelcu - 8,75%, Ion-Ovidiu Trascu - 8,75%, George-Mihail Stan - 8,75% si alte persoane fizice. In 2012, afacerile firmei au crescut la 235,7 milioane de lei, de la 148,6 milioane de lei in urma cu un an.
Teamnet a fost infiintata de deputatul PSD si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft.
Ghita a anuntat in luna august 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.
Bion Advanced Support Team si-a inceput activitatea in 2011 si activeaza in domeniul consultantei IT. La nivelul anului 2012, afacerile companiei au totalizat 23,8 milioane de lei, de la 10,8 milioane de lei in urmã cu un an. Societatea este controlatã de Serban Stancu - 99% si Valentin Neacsu - 1%.

InCont.ro – 2014

Sistem IT de 27,9 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii

Consorţiul format din Bion Advanced Support Team, Siveco România şi Teamnet International va furniza Ministerului Agriculturii un sistem IT care va optimiza activitatea financiar-contabilă a instituţiei, contractul ridicându-se la 27,9 milioane de lei, TVA inclusă. Prin anunţul de participare, publicat în iulie 2013, Ministerul Agriculturii a estimat valoarea contractului la 22,5 milioane de lei, fără TVA.
Oferta câştigătoare s-a ridicat la 22,455 milioane de lei, fără TVA, cu 45.000 de lei sub nivelul estimat, conform datelor din anunţul de atribuire publicat pe www.e-licitatie.ro.
La licitaţie au mai depus oferte UTI Grup şi consorţiile formate din Logic Computer SRL Bucureşti, Revitalco Management&Consulting SRL Bucureşti, Artinfo SRL Iaşi şi Go Business Solutions SRL Iaşi, Technology Network Services SRL Bucureşti, Oracle România şi Romsys, precum şi XOR IT Systems SRL Bucureşti şi Asesoft International.
"Scopul general al proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat care să permită optimizarea şi eficientizarea fluxurilor de lucru interne în vederea asigurării unei planificări mai eficiente a alocărilor bugetare, a planificării investiţiilor şi achiziţiilor şi a gestionarii contractelor din cadrul instituţiei", se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.
Proiectul va fi finanţat integral din bugetul ministerului.
Cu afaceri de 89 milioane de dolari în 2012, Siveco România a fost înfiinţată în 1992, are peste 1.300 de angajaţi şi este unul dintre cei mai importanţi integratori IT&C.
Principalii acţionari ai companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 42,2%, Siveco International SA - 32,5%, Irina Socol - 10,98% şi Alexandru Rădăşanu - 7,62%.
Teamnet International Ploieşti este un furnizor de soluţii IT şi sisteme informatice pentru companii, care şi-a început activitatea în 2001.
Conform Registrului Comerţului, acţionarii companiei sunt Fintech Investment Ltd (Marea Britanie) - 49,91%, TNI Stock Invest SRL - 2,57%, Bogdan Padiu - 15,81%, Radu-Bogdan Nedelcu - 8,75%, Ion-Ovidiu Traşcu - 8,75%, George-Mihail Stan - 8,75% şi alte persoane fizice.
În 2012, afacerile firmei au crescut la 235,7 milioane de lei, de la 148,6 milioane de lei în urmă cu un an.
Teamnet a fost înfiinţată de deputatul PSD şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, ca parte a grupului de firme Asesoft.
Ghiţă a anunţat în luna august 2012 că şi-a vândut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.
Bion Advanced Support Team şi-a început activitatea în 2011 şi activează în domeniul consultanţei IT.
La nivelul anului 2012, afacerile companiei au totalizat 23,8 milioane de lei, de la 10,8 milioane de lei în urmã cu un an.
Societatea este controlatã de Şerban Stancu - 99% şi Valentin Neacşu - 1%.
Gandul – 2014

ANI a primit 4 oferte pentru un sistem IT care va identifica neregulile la licitaţii

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a primit, la 10 martie, patru oferte pentru furnizarea unui sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achiziţiilor publice, valoarea proiectului fiind estimată la 30,4 milioane de lei, TVA inclusă (6,8 milioane de euro), scrie Mediafax.
Ofertele au fost depuse de Teamnet International, Romsys şi consorţiile formate din S&T România, Ness România (terţ susţinător) şi Information Business Consulting SRL (subcontractant), precum şi Siveco România, UTI Grup (ofertant asociat), SAP România (terţ susţinător) şi Computer Sharing SRL (subcontractant).
Durata contractului a fost stabilită pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.
Denumit Prevent, proiectul va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile.
Contractul de finanţare a fost semnat la finele lunii noiembrie 2013.
În martie 2013, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a anunţat că sistemul Prevent va funcţiona printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerţului, cât şi la nivelul instituţiilor fiscale, astfel încât să se facă relaţionarea cu persoanele conducătoare de instituţii publice sau implicate în proceduri de achiziţie publică.
Câteva luni mai târziu, şeful ANI a afirmat că instituţia va avea funcţional, în luna iunie a acestui an, un sistem informatic care va emite avertismente în timp real atunci când apar nereguli în timpul procedurilor de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene.
"Într-o primă fază, toate persoanele implicate în procesele de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene vor fi monitorizate în timp real şi sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci când în timpul derulării procedurilor de licitaţie sunt semnalate rude de gradul I şi II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitaţiile publicate în SEAP", a spus Georgescu la finele lunii octombrie 2013.
Teamnet International Ploieşti (judeţul Prahova) a fost înfiinţată în 2001, are peste 260 de angajaţi şi este un furnizor de soluţii IT şi sisteme informatice pentru companii.
Conform Registrului Comerţului, acţionarii companiei sunt Fintech Investment Ltd (Marea Britanie) - 49,91%, TNI Stock Invest SRL - 2,57%, Radu-Bogdan Nedelcu - 8,75%, Ion-Ovidiu Traşcu -8,75%, Bogdan Padiu - 15,81%, George-Mihail Stan - 8,75% şi alte persoane fizice.
În 2012, afacerile firmei au crescut la 235,7 milioane de lei, de la 148,6 milioane de lei în urmă cu un an.
Teamnet a fost înfiinţată de deputatul PSD şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, ca parte a grupului de firme Asesoft.
Ghiţă a anunţat în luna august a anului 2012 că şi-a vândut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.
Siveco România şi-a început activitatea în 1992 şi are peste 1.300 de angajaţi.
Acţionarii societăţii sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 42,2%, Siveco International SA - 32,5%, Siveco România - 3,75%, Irina Socol - 10,98%, Alexandru Rădăşanu - 7,62%, Florin Ilia - 2,69%, Daniela Bichir - 0,14% şi Aurora Crusti - 0,14%.
La nivelul anului 2012, afacerile Siveco România au însumat 206,3 milioane de lei.
Înfiinţată în anul 1993 de Marius Cojanu, Romsys a fost preluată la sfârşitul anului 2007 de New Frontier Holding din Austria.
Anul trecut, compania a consemnat afaceri de 194,2 milioane de lei, în scădere cu 3,8% faţă de 2012, conform datelor disponibile pe Ministerul Finanţelor Publice.
Cu afaceri de 140,2 milioane de lei în 2012, S&T România este subsidiara locală a furnizorului austriac de soluţii IT.
Curierul National - 2014