Eric Stab - GDF Suez Energy Romania

eric stab

Eric Stab a absolvit Stanford University Graduate School of Business si a obţinut un Master în Management la ESCP Europe. In 2000 a fost ales Director al Diviziei de vânzari gaze în Europa a Gaz de France. Urmand ca in perioada

2004 - 2008 sa fie Director Executiv al Gaz de France ESS, filiala britanică de furnizare de energie şi producţie de electricitate a Gaz de France. In urma fuziunii Grupurilor Gaz de France şi Suez, este desemnat Preşedinte pentru Europa de Est, şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al filialei din România.

 

Articole din presa:

 

Eric Stab devine presedinte-director general al GDF Suez Energy Romania

 

Eric Stab, care pana acum a ocupat functia de presedinte executiv al GDF Suez Energy Romania, devine presedinte-director general al companiei.

„Eric Stab, care a ocupat pana in prezent functia de presedinte Executiv al GDF Suez Energy Romania si responsabil al activitatilor energetice ale grupului GDF Suez in Europa de Est devine presedinte-director general al GDF Suez Energy Romania", se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

Numirea lui Eric Stab in noua functie vine dupa un proces intern de reorganizare a activitatilor din domeniul energetic ale grupului in Europa.

„Comitetul director al GDF Suez Energy Romania, prezidat de Eric Stab, este format din: Yvonnick David (director general adjunct operatiuni), Bogdan Bandila (IT), Frederic Bellon (achizitii si servicii energetice), Cristian Buzan (juridic), Cristian Dandu (marketing si vanzari), Anne-Marie Gestin (financiar), Diana Ghita (resurse umane si comunicare), Olivier Maigrot (strategie, dezvoltare, productie de electricitate), Dan Pantilie (infrastructura) si Nicolas Richard (portofoliu management)", se mai arata in comunicat.

Eric Stab (42 de ani) lucreaza pentru Gaz de France (GDF) din 1991. Incepand cu 2008, in urma fuziunii grupurilor Gaz de France (GDF) si Suez, el a condus activitatile grupului in Europa de Est si a fost presedinte al consiliului de administratie al filialelei din Romania.

Stab a venit in Romania in 2010. El va continua sa supervizeze activitatile de energie ale grupului GDF SUEZ in Austria, Cehia si Slovacia. Romania este centrul activitatilor companiei pentru zona Europei de Est.

In Romania, grupul activeaza in domeniile gaze naturale, electricitate si servicii energetice si de mediu. GDF Suez Energy Romania este activa in urmatoarele domenii: furnizare de gaze naturale si electricitate, distributie de gaze naturale, productie de electricitate si servicii energetice.

GDF Suez Energy Romania dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienti, gestioneaza o retea de distributie de 17.000 km si are aproximativ 4000 de salariati, potrivit comunicatului.


wall-street.ro - 2012Eric Stab conduce liderul de pe piaţa furnizării de gaze naturale

Eric Stab ocupă în prezent funcţia de preşedinte executiv al GDF SUEZ Energy România şi de country manager al grupului în România.

El coordonează, de asemenea, în calitate de preşedinte şi CEO al GDF SUEZ Energy Eastern Europe activităţile de energie ale grupului GDF SUEZ din Austria, Cehia şi Slovacia. Şi-a început cariera ca director al Diviziei de vânzări gaze în Europa a Grupului Gaz de France, devenind ulterior CEO al filialei de furnizare de energie şi producţie de electricitate a grupului Gaz de France din Marea Britanie.

GDF Suez Energy România, cu peste 1,3 milioane de clienţi, este lider pe piaţa furnizării de gaze naturale. În iunie 2009, pentru a marca apartenenţa la un grup energetic de talie mondială, Distrigaz Sud şi-a schimbat denumirea în GDF Suez Energy România. În paralel cu procesul de redenumire a avut loc şi rebranding-ul companiei în urma căruia a fost adoptată marca Grupului GDF SUEZ. Pe plan local, GDF SUEZ controlează cel mai mare distribuitor de gaze naturale, fostul Distrigaz Sud, companie preluată în 2005 în urma unui proces de privatizare.

BusinessMagazine - 2012

 

Eric Stab, GDF Suez Energy: Vom promova România pentru a atrage finanţări şi a continua dezvoltarea companiei

Întrucât am avut plăcerea să răspund întrebărilor adresate de BUSINESS Magazin şi anul trecut, îmi dau seama, recitind declaraţiile de atunci, că priorităţile rămân, în mare parte, aceleaşi.

Astfel, primul punct de pe agenda anului viitor este gestionarea portofoliului de clienţi, căruia îi acordăm o atenţie deosebită. Prin urmare, în calitatea mea de CEO, sunt primul care se preocupă de siguranţa în aprovizionare a clienţilor noştri, de securitatea persoanelor şi a bunurilor, precum şi de calitatea serviciilor furnizate, condiţii indispensabile pentru a ne păstra cota de piaţă importantă pe care o deţinem în prezent.

Al doilea punct care-mi reţine atenţia şi care este în prezent, indubitabil, principalul motiv de preocupare ţine de aspectul reglementar, caracterizat, în ultima perioadă, de incertitudine şi de o instabilitate pronunţată. Dialogul cu autorităţile publice privind necesitatea de a le crea investitorilor premisele unei predictibilităţi pe termen lung, exprimate prin angajamente ferme şi care să fie respectate, reprezintă o prioritate majoră pentru întreg anul viitor. Din păcate, ultimele evoluţii legislative şi fiscale pun sub semnul întrebării predictibilitatea mediului economic şi a cadrului de reglementare în care evoluează compania noastră şi vor avea drept consecinţă, fără îndoială, încetinirea sau chiar oprirea investiţiilor de care România are mare nevoie, mai ales în sectorul nostru de activitate. Or, acest lucru face foarte dificilă sarcina care îmi revine de a fi ambasadorul României pe lângă Grupul GDF SUEZ şi de a promova ţara în vederea atragerii finanţării necesare pentru continuarea dezvoltării companiei.

Cel de-al treilea punct de pe agenda anului viitor se referă la contribuţia companiei la evoluţia strategiei energetice a României şi mai ales a optimizării mixului energetic, care rămâne o provocare crucială. Aceasta presupune, pe de o parte, dezvoltarea energiilor regenerabile, iar pe de altă parte înlocuirea progresivă, dar într-un ritm susţinut, a capacităţilor de producţie învechite, cât şi luarea unor măsuri pentru eficienţa energetică. Contribuţia noastră la dezvoltarea energiilor regenerabile se traduce prin dezvoltarea de parcuri eoliene, GDF SUEZ Energy România având în prezent 100 MW de energie eoliană instalată. Vom continua, de asemenea, procesul de modernizare a reţelei de distribuţie a gazelor.

O a patra prioritate se concentrează pe răspunsul pe care compania noastră îl poate aduce la nevoile comunităţilor în care activăm. Astfel, în 2014 vom continua angajamentul de companie responsabilă şi implicată prin susţinerea Habitat for Humanity şi SOS Satele Copiilor, cele două fundaţii alături de care dezvoltăm un program de îmbunătăţire a eficienţei energetice a caselor sociale care găzduiesc copii defavorizaţi şi a asociaţiei Dăruieşte viaţa, partenerul nostru pentru proiectul de dotare cu echipament medical modern a Institutului Clinic Fundeni care să contribuie la o mai bună diagnosticare şi monitorizare a bolilor de sânge.

BusinessMagzine - 2014

 

Eric Stab, GDF Suez: „România are un potenţial mare în ceea ce priveşte eficientizarea consumului de energie“

„Dereglementarea preţurilor la energie la consumatorii finali va însemna o creştere a preţurilor. Dar există şi veşti bune: creşterea preţurilor la gaze nu îi va afecta pe toţi. Vor fi protejaţi consumatorii vulnerabili. Acum, toţi consumatorii sunt consideraţi vulnerabili, inclusiv eu sunt, a spus Eric Stab, preşedintele executiv al GDF SUEZ Energy România, prezent la conferinţa ZF Power Summit, organizată de Ziarul Financiar la sfârşitul lunii februarie la Bucureşti. Preşedintele executive al GDF SUEZ Energy România a mai spus că „…liberalizarea este un subiect important pe piaţa de energie, ceea ce implică alinierea preţurilor la gaze cu cele din plan internaţional şi dereglementarea preţurilor la energie pentru consumatorii finali. Dacă dereglementăm preţurile, atunci vom asista la concurenţă, vor intra jucători interesaţi de piaţă şi care vor concura. Sunt necesare investiţii mari pentru a genera creştere, dar, dacă nu sunt date semnale bune, atunci aceste investiţii nu vor apărea

giucristglobal.ro - 2013Eric Stab, seful GDF Suez Romania: Sunt ingrijorat cum va arata pretul gazelor in ziua de dupa liberalizare. Nu exista piata, nici mecanisme de echilibrare

Piaţa gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului, a declarat Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud. "Pentru consumatorii casnici, creşterile de preţ din acest an vor fi modeste. Însă suntem îngrijoraţi pe segmentul consumatorilor industriali, unde autorităţile vor să finalizeze liberalizarea cu şase luni mai devreme decât calendarul agreat cu FMI. Adică la 30 iunie 2014, faţă de 31 decembrie 2014", a spus Stab la un forum de profit, citat de Agerpres.ro. El a precizat că acest lucru va afecta circa 170.000 de consumatori de gaze, care de la 1 iulie nu vor mai plăti preţuri reglementate, ci vor trebui să-şi cumpere gaze pe piaţa concurenţială.

Nu avem mecanisme de echilibrare

"Nu se ştie ce cantităţi de gaze vor fi disponibile pe piaţa concurenţială pentru ei la acea dată şi la ce preţ. Sunt îngrijorat pentru că piaţa nu este încă gata pentru acest pas, nu avem o piaţă reală, nu avem o bursă şi nici mecanisme de realizare a echilibrului. Sunt îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în ziua de după liberalizare", a arătat oficialul GDF Suez.

Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali va fi finalizat la mijlocul acestui an, mai devreme decât era estimat iniţial, a anunţat şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de presă de la finalul vizitei la Bucureşti, la începutul lunii februarie.

La gaze, calendarul iniţial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea de prelungire pe încă un an.

Industria, afectată direct

Consumatorii industriali au criticat în dese rânduri programul de liberalizare a gazelor, care nu ar fi altceva decât alinierea preţurilor la producţia internă cu cele de import, de la intermediarii Gazprom. De altfel, şi Vasile Iuga, managing partner în cadrul PricewaterhouseCoopers, afirma astăzi că piaţa europeană a gazelor este "rigidă şi nefuncţională", dar că România şi-a asumat acest lucru prin aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Iuga a mai spus că există o presiune asupra preţului gazelor în Europa, în special datorită importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA şi Qatar. Anul trecut, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a încercat să obţină de la Bruxelles o prelungire a perioadei de liberalizare, dar Comisia Europeană nu a fost de acord.

Niţă a afirmat azi că încă nu s-a decis dacă să oblige producătorii de gaze să îşi scoată la vânzare pe bursele de gaze toată cantitatea disponibilă de gaze sau doar o parte. Pentru casnici, preţurile vor fi complet liberalizate la 31 decembrie 2018.

Autorităţile britanice au anunţat recent că iau în considerare spargerea companiilor de utilităţi din cauza scumpirilor nejustificate la gaze.

Adevarul - 2014Eric Stab: Piata gazelor din Romania nepregatita pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali

 

Piața gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor și nici mecanisme de piață pentru formarea prețului, a declarat, marți, Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud.

‘Pentru consumatorii casnici, creșterile de preț din acest an vor fi modeste. Însă suntem îngrijorați pe segmentul consumatorilor industriali, unde autoritățile vor să finalizeze liberalizarea cu șase luni mai devreme decât calendarul agreat cu FMI. Adică la 30 iunie 2014, față de 31 decembrie 2014′, a spus Stab, prezent la o conferință de profil.

El a precizat că acest lucru va afecta circa 170.000 de consumatori de gaze, care de la 1 iulie nu vor mai plăti prețuri reglementate, ci vor trebui să-și cumpere gaze pe piața concurențială.

‘Nu se știe ce cantități de gaze vor fi disponibile pe piața concurențială pentru ei la acea dată și la ce preț. Sunt îngrijorat pentru că piața nu este încă gata pentru acest pas, nu avem o piață reală, nu avem o bursă și nici mecanisme de realizare a echilibrului. Sunt îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în ziua de după liberalizare’, a arătat oficialul GDF Suez.

Agerpres - 2014Eric Stab, GDF SUEZ Energy: Eu sunt ambasadorul României la Paris pentru compania pe care o reprezint. Cursa pentru finanţare este acerbă

Eric Stab, preşedintele-director general al GDF SUEZ Energy România, cel mai mare distribuitor de gaze local, spune că pentru creşterea consumului de energie sau de gaze naturale este necesară o majorare a PIB-ului de minimum 3% susţinută mai mulţi ani la rând. Stab mai atrage atenţia că în actualul context de piaţă nici investiţiile în sector nu sunt uşor de atras, competiţia dintre state pe banii marilor jucători fiind acerbă.

 

„Eu sunt ambasadorul României la Paris pentru proiectele de dezvoltare ale companiei pe care o reprezint. Lucrurile se întâmplă în felul următor. Am 30 de minute pentru a le prezenta şefilor mei oportunităţile de aici, iar intervenţia mea vine după prezentări ale altor «ambasadori» din Brazilia sau din Thailanda. Cursa pentru finanţare este acerbă şi, din păcate, eu nu am un istoric satisfăcător, având în vedere evoluţiile recente din sectorul energiilor regenerabile“, spune Stab, referin­du-se mai ales la recenta decizie luată de stat de a reduce schema de sprijin pentru energia verde de la 1 iulie.

 

„Este prea devreme să spunem dacă regretăm investiţiile făcute în proiectele eoliene. Problema este că decizia a avut efecte retroactive. Schimbarea schemei pentru regenerabile este o decizie legitimă, dar este o problemă atunci când regulile se schimbă în timpul jocului şi-i afectează şi pe cei care au investit deja.“

 

ZiarulFinanciar - 2013

 

 Agenda celor mai puternici CEO în 2013 - Eric Stab, GDF Suez Energy

RomâniaBusiness Magazin a decis să-i întrebe pe conducătorii companiilor care sunt cele mai importante trei puncte de pe agenda lor de afaceri în acest an.

În calitate de CEO al unei companii de talia GDF SUEZ Energy România, care deserveşte 1,4 milioane de clienţi, acord o atenţie deosebită şi permanentă siguranţei de aprovizionare a clienţilor noştri, securităţii persoanelor şi bunurilor şi calităţii serviciilor furnizate. Sunt trei subiecte foarte importante pentru o companie energetică. Primul presupune un dialog permanent şi relaţii durabile cu producătorii de gaze, cu importatorii, cu Transgaz şi autorităţile publice. Politica de securitate a persoanelor şi a bunurilor reprezintă, de asemenea, o resposabilitate esenţială, ea fiind o componentă integrantă a profesionalismului nostru. În ceea ce priveşte calitatea serviciilor, ea este o condiţie indispensabilă pentru fidelizarea şi satisfacerea clienţilor noştri, de o importanţă majoră atât pentru mine, cât şi pentru angajaţii companiei.

Al doilea punct care-mi reţine atenţia şi care este în prezent, indu-bitabil, principalul motiv de preocupare ţine de aspectul reglementar, caracterizat printr-o instabilitate pronunţată şi incertitudine. Dialogul cu autorităţile publice asupra necesităţii de a crea investitorilor premisele unei predictibilităţi pe termen lung, exprimate prin angajamente ferme şi care să fie respectate, reprezintă o prioritate majoră. Predictibilitatea mediului economic şi a cadrului de reglementare, cât şi dialogul permanent cu companiile din sectorul energetic sunt condiţii esenţiale pentru relansarea economiei ţării prin încurajarea investiţiilor. Orice măsură luată fără un calcul de impact temeinic şi fără consultarea cuvenită a tuturor actorilor pieţei poate antrena încetinirea sau chiar stoparea investiţiilor de care România are nevoie, mai ales în sectorul energetic.

Cea de-a treia preocupare majoră se referă la contribuţia companiei la evoluţia strategiei energetice a României şi mai ales a optimizării mixului energetic care rămâne o provocare importantă. Aceasta presupune, pe de o parte, dezvoltarea energiilor regenerabile, iar pe de altă parte înlocuirea progresivă, dar într-un ritm susţinut, a capacităţilor de producţie învechite, cât şi luarea unor măsuri pentru eficienţa energetică. Contribuţia noastră la dezvoltarea energiilor regenerabile se traduce prin dezvoltarea de parcuri eoliene, primul finalizat de curând, iar construcţia celui de-al doilea este programată să înceapă în viitorul apropiat. Continuăm, de asemenea, procesul de modernizare a reţelei de distribuţie a gazelor. Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun răspuns pe care România îl poate aduce pentru a contracara scumpirea graduală a preţului la energie şi a amortiza impactul acesteia în facturile consumatorilor, în paralel cu implementarea unor mecanisme de protecţie a consumatorilor vulnerabili.

BusinessMagazine - 2013