Mihai Bogza - Bancpost

mihai Bogza

Mihai Bogza este Presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost incepand din mai 2005. In perioada 2009-2011 a fost, de asemenea, Presedinte Executiv al Bancpost. Intre anii 1998-2004 domnul Bogza a detinut functia de Viceguvernator al

Bancii Nationale a Romaniei pe probleme de coordonare a activitatilor de reglementare. El este membru al Consiliilor de Administratie ale TransFonD si . A obtinut Doctoral in stiinte economice.

Articole din presa:

Mihai Bogza este noul şef al Consiliului Investitorilor Străini

Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Bancpost, este noul preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), funcţie ocupată anterior de Steven van Groningen, preşedintele şi directorul executiv al Raiffeisen Bank.

Mandatul lui Bogza este pe o perioadă de un an, la fel ca şi al celorlalţi membri ai comitetului director al CIS, ales la 14 mai. Ceilalţi membri ai comitetului director al CIS sunt Steven van Groningen şi Eric Stab (preşedinte&CEO, GDF Suez Energy) - vicepreşedinţi - şi Daniel Anghel (PwC România) - trezorier.

"În ultimii 15 ani CIS a lucrat îndeaproape cu autorităţile române pentru a pune bazele unui mediu investiţional atractiv şi pentru a crea premizele unei creşteri economice sustenabile. Noul preşedinte împreună cu comitet director vor continua acest efort în mandatul pe care tocmai l-au început. Conducerea executivă are un mandat de un an, până în mai 2014", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

CIS va promova în continuare recomandările cuprinse în Cartea Albă, document publicat de organizaţie şi în acest an.

Printre temele care se vor regăsi pe agenda CIS în noul mandat sunt continuarea dialogului cu autorităţile privind măsurile şi politicile cu impact pozitiv asupra creşterii economice, încurajarea dialogului şi a unor consultări cât mai ample cu autorităţile în privinţa oricăror viitoare măsuri cu impact asupra mediului de afaceri, încurajarea investiţiilor în sectoare cu potenţial mare de creştere, îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor UE şi creşterea eficienţei în cheltuirea acestora şi un mediu de afaceri care să contribuie la păstrarea stabilităţii macroeconomice şi la dezvoltarea durabilă a României.

CIS a fost înfiinţat în 1997 şi în prezent numără 123 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă aproximativ 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Mediafax - 2013

 

Mihai Bogza, Bancpost: Dobanzile la credite ar putea sa mai ramana sus o perioada

Dobanzile la credite ar putea sa ramana la un nivel ridicat o perioada mai lunga de timp, in ciuda masurilor de relaxare a politicii monetare venite dinspre BNR, avand in vedere ca riscul de credit nu s-a diminuat si ca exista inca un grad ridicat de incertitudine cu privire la evolutia economiei, considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

"Exista un pericol real ca dobanzile sa nu scada conform asteptarilor, desi in ultima vreme s-au facut pasi importanti in acest sens. Oamenii se uita doar la costul finantarii, dar costul nu este singura componenta si trebuie sa luam in calcul si riscul de credit si estimarile privind mersul afacerilor", a spus Bogza

El sustine ca cererea de credite s-a redus dramatic anul trecut pentru ca firmelor le este foarte greu sa vina cu planuri pe termen mediu si lung pentru a solicita finantare, in timp ce persoanele fizice se confrunta cu incertitudinea locului de munca.

ZiarulFinanciar - 2010

 

Bogza, mai îngrijorat de Hidroelectrica decât de alegerile din Grecia: Nu răspunzi la şmen cu alt şmen

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica este mai îngrijorătoare pentru România decât rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputaţional al statului, apreciază preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, care spune că nu se răspune "la un şmen cu un şmen".

"Sunt mult mai îngrijorat când văd că o societate cu capital de stat intră în insolvenţă decât de rezultaul alegerilor din Grecia. Mă refer la Hidroelectrica (...) Iar acum, în cazul Hirdroelectrica, mă gândesc că o linie de raţionament pentru analiştii externi este că dacă o societate cu capital de stat şi una din cele mai mari intră în insolvenţă, mâine, poimâine vedem falimentul unei municipalităţi, şi în cele din urmă, de ce nu, un default pe titluri de stat", a spus Bogza la ZF Bankers Summit12.

Bogza, fost viceguvernator al BNR, a arătat că atunci când a fost restructurat sectorul bancar "s-au ferit ca de foc" să declare băncile de stat în faliment (Bancorex şi Banca Agricolă), pentru că o astfel de măsură dă un semnal foarte prost, şi s-a ţinut cont în primul rând de riscul reputaţional al ţării.

"O mişcare pe care n-am înţeles-o (Hidroelecrtica - n.r.). Prima mea reacţie a fost de neîncredere. Am crezut că e o scăpare pe fluxul de ştiri (...) Argumentul că a fost o soluţie pentru a scăpa de contractele cu «băieţii deştepţi». Eu respect logica economică, dar nu trebuie să răspunzi la un şmen cu un şmen. Cel puţin nu din partea statului român", a afirmat Bogza.

MediaFax - 2012

 

Mihai Bogza, Bancpost: Fraudele nu sunt determinante pentru nivelul creditelor neperformante

Băncile detectează ocazional fraude efectuate de angajaţi sau de clienţi şi care unori sunt trecute ca pierderi, dar nu sunt determinante pentru nivelul ridicat al creditelor neperfor­man­­te, care este mai degrabă o expresie a situaţiei dificile în care se află economia, spune Mihai Bog­­za, preşedintele con­si­liu­lui de administraţie al Bancpost.

"Cauza principală a creditelor neperformante este criza. Fiind intermediari financiari, băncile nu au cum să performeze mai bine decât economia în ansamblu. Bineînţeles că au existat şi fraude, dar acestea nu sunt determinante pentru nivelul creditelor neperformante. O problemă a fost cu întreprinderile care au intrat în insolvenţă în mod fraudulos", a declarat Bogza

ZiarulFinanciar - 2012

 

Mihai Bogza, Bancpost: Cata vreme intr-un an de crestere economica ai o crestere a neperformantelor de la 17,3% la 21,7% este clar ca mai exista vulnerabilitati in economie

"Cata vreme intr-un an de crestere economica ai o crestere a neperformantelor de la 17,3% la 21,7% este clar ca mai exista vulnerabilitati in economie. S-ar putea ca 2014 sa fie cel mai greu an pentru banci, iar institutiile de credit vor include acest scenariu in calculele lor si in pretul creditului. Altfel spus, s-ar putea ca creditele sa aiba un pret pe care firmele sau populatia sa nu isi permita sa-l plateasca, neavand afaceri atat de profitabile", a explicat Mihai Bogza, fost viceguvernator la BNR, in prezent presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. Bogza a vorbit la Forumul Bancar organizat de Finmedia despre asteptarile diferite ale clientilor si bancilor dar si despre perceptia gresita ca bancile "fug" cu banii din Romania.

Firmele isi pot dori credite, in principiu, pentru doua lucruri: pentru investitii si pentru activitatea curenta. Asta foarte simplificat. Pentru activitatea curenta, logica de a lua un credit e urmatoarea: firma produce 100 de unitati dintr-un produs pe care le vinde in totalitate. Daca ar lua credit, ar produce 200 de unitati pe care le-ar vinde iar din profit ar acoperi costul cu creditul contractat si ar ramane si cu un mic profit. Problema este ca multe dintre ele nu produc nici cele 100 de unitati, iar a cere finantare de la banca nu mai este realist nici pentru ele. Asta privind strict cifrele. Cu alte cuvinte, cererea din partea firmelor se restrange pentru ca si activitatea lor a suferit un recul, a spus Bogza

In ceea ce priveste investitiile, a continuat fostul viceguvernator, lucrurile stau la fel. "Cata vreme perspectivele economice nu sunt clare, companiile nu se aventureaza sa faca investitii si prin urmare nici sa ia credite. Ce se intampla cu populatia? De ce sustin vbancile ca cererea e la un nivel redus? Pai dupa 5 ani de criza oamenii au invatat ca exista un cost al creditului si ca acesta trebuie restituit. Si au mai invatat oamenii ca locul de munca nu mai este sigur si cu atat mai putin a unor cresteri salariale. Prin urmare lumea a devenit mult mai reticenta", explica Bogza.

Am vazut reduceri de salarii in companiile private si in cele de stat reduceri de personal si de salarii. Am vazut ca intr-un an de crestere economica de 2,7% (sept/sept) o crestere a somajului cu 0,5% Deci tendinta nu pare sa se imbunatateasca, mai spune presedintele CA al Bancpost.

Bancile au in prezent doua mari ingrijorari, a mai punctat acesta.

Una dintre preocuparile bancilor este aceea ca piata garantiilor imobiliare nu functioneaza. Poti sa iei in garantie un apartament care pare sa valoreze de doua ori cat valoarea creditului si sa constati, daca se ajunge la neperformanta, ca nu reusesti sa vinzi nici la jumatate de pret. Problema este cum reusim sa facem ca aceasta piata sa functioneze?

O alta problema este nivelul neperformantelor are un impact asupra pricingului creditului. Orice banca isi face pricingul incluzand marja de risc. Ganditi-va intr-o tara in care nivelul neperformantei este 21,7% ce marja de risc sa pui unui credit ca sa i-l poti si vinde clientului? Ganditi-va - exagerez acum ca sa o intelegeti mai usor- ca daca am bilant zero si intr-un an dau 100 de credite date si o cincime nu mi se mai ramburseaza, ce marja de risc sa imi iau pentru fiecare credit nou acordat?

Ideea este ca toate modelele de risc de dinaintea crizei in momentul de fata s-au reajustat ca sa includa un cst al riscului mai mare. Si atunci cererea cu oferta de credite se intalnesc mai jos, mai ales ca clientii isi doresc un pricing mai jos iar bancile nu isi permit sa coboare cata vreme costul riscului e mai mare.

"In privinta retragerilor de bani de catre bancile straine. Modul in care se pune problema este gresit. Ni se spune: "Iata, bancile fug cu banii din tara!" Gresit! Pai, cei care au bani la o banca si si-i muta de la banca A la banca B, au o problema cu asta? Asa e situatia si la nivel de tara. Este Romania un mediu suficient de atragator pentru a mentine aici banii unui investitor? Aparent, nu!", concluzioneaza Mihai Bogza.

hotnews - 2013