Alina Barcaru - Farmexim

Alina Barcaru lucreaza ca director de logistica si IT in cadrul distribuitorului de medicamente Farmexim. Ea activeaza in companie din 1997, primii trei ani si jumatate petrecandu-i ca analist programator. Alina este fata proprietarului Farmexim,

Ovidiu Buluc. Alina Barcaru a absolvit Academia de Studii Economice si un program MBA al ASSEBUS. Ea detine si 7% din actiunile HelpNet, lantul de farmacii asociat Farmexim.
Actionarii Help Net primesc dividende de 400.000 de lei

Actionarii retelei de farmacii Help Net vor primi dividende de 400.000 de lei (aprox. 110.000 euro) din valoarea profitului net obtinut anul trecut, conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
In 2005, Help Net Farma, compania care detine reteaua de farmacii, a raportat un profit net de 764.000 de lei (211.000 euro) la o cifra de afaceri de 89,97 milioane de lei (24,8 milioane de euro).
Actionarul majoritar al Help Net Pharma este Ovidiu Buluc, care detine 53,25% din titlurile companiei. Acesta detine de asemenea si distribuitorul de medicamente Farmexim, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala. Celelalte persoane implicate in afacere sunt Isabelle Iacob - directorul general al retelei de farmacii Help Net, cu 30% din actiuni, Alina Barcaru, (7%), Iulia Grigorescu (1,25%), Liviu Anton (1,25%) si Andreea Gheorghiu (1,25%). Impreuna cu Ovidiu Buluc acestia detin 94% din actiunile Help Net Farma.
Plata dividendelor se va face proportional cu cota de participare la beneficii a fiecarui actionar in parte, potrivit anuntului.
"Este primul an in care vom acorda dividente actionarilor", a afirmat Ovidiu Buluc.
Totodata, actionarii companiei au aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs.
Help Net Farma si-a bugetat venituri totale de 175 mil. lei (49,2 mil. euro), cu 75,2% mai mult comparativ cu anul precedent. Nivelul cheltuielilor companiei a fost stabilit la 157,5 mil. lei (44,3 mil. euro). In acelasi timp, compania are o tinta de profit brut de 17,5 mil. lei (aprox. 5 mil. euro).
Help Net este una dintre cele mai mari retele de farmacii din tara, numarand aproximativ 93 de farmacii si peste 750 de angajati.
Planurile companiei pentru acest an au in vedere depasirea pragului de 100 de unitati deschise. Pentru a atinge acest obiectiv, compania a stabilit pentru investitii un buget de 1,5 mil. euro.
In Romania exista la acest moment aproximativ 4.500 de farmacii. Cele mai importante retele sunt, pe langa Help Net, Sensiblu, Catena, City Pharma, Dona, Omnia, Remedio sau Centrofarm.
Marja medie de profit in aceasta industrie este de aproximativ 3-4%, conform datelor furnizate de jucatorii din piata. Anul trecut insa, din cauza concurentei puternice dintre retele, majoritatea au raportat rezultate in scadere si niciuna nu a trecut de 1 mil. euro profit. Astfel, Sensiblu a raportat o pierdere neta de 6,3 mil. euro. Compania a investit masiv in extindere, iar in prezent opereaza peste 200 de farmacii. Cu un profit de 0,1 mil. euro, Catena a fost singurul jucator al carui profit a stagnat anul trecut. Reteaua este detinuta de Anca Vlad si numara 118 unitati la finalul lui 2005.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au atins 900 mil. euro anul trecut. Principalele retele au anuntat planuri agresive de expansiune pe termen scurt si mediu.
Pe o piata in crestere, actionarii companiilor din domeniu au primit oferte de vanzare a businessului, insa nicio tranzactie de amploare nu s-a consemnat, majoritatea asteptand forma finala a legii farmaciei.
In prima jumatate a acestui an, vanzarile de medicamente au atins 725 mil. euro, cu 21% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte din aceasta valoare este reprezentata de vanzarile prin farmacii.

Ziarul Financiar – 2006

 

Reţeta prin care dispari cu sute de mii de euro peste noapte: "90% dintre insolvenţe sunt escrocherii"

Businessul omului de afaceri Ovidiu Buluc a ajuns anul trecut la aproape 400 de milioane de euro. La 67 de ani, omul care deţine din 1990 Farmexim, unul dintre primii trei distribuitori din industria farma, spune că 90% dintre clienţii care intră în insolvenţă pleacă cu banii, iar pierderile pe care le înregistrează din această cauză au ajuns la şase milioane de euro. "PRIMII ANI DE CRIZĂ, 2009 şi 2010, ne-au adus destul de multe necazuri, nu în partea de creştere, pentru că am crescut în fiecare an, cât în partea de provizioane pentru clienţi insolvabili. O parte din ei şi-au arătat adevărata faţă, cei care au avut programate insolvenţele şi falimentele." Ovidiu Buluc lucrează în domeniul farmaceutic de 23 de ani şi a reuşit să dezvolte un business axat pe distribuţia şi retailul de produse farmaceutice. El deţine firmele Farmexim - importator şi distribuitor de astfel de produse, Help Net - un lanţ de 150 de farmacii şi Green Net - o companie specializată în importul şi distribuţia de produse cosmetice şi suplimente alimentare şi dezvoltatorul lanţului de parfumerii Beautik Haute Parfumerie.
Afacerile totale ale lui Buluc, care oferă 2.200 de locuri de muncă, au urcat cu 17% în 2012, până la 380 de milioane de euro, însă şirul de insolvenţe ale clienţilor companiei devine tot mai supărător pentru management. „Piaţa nu s-a curăţat deloc. Este o prostie ce se întâmplă, iar dacă nu umblăm la legea insolvenţei, situaţia se va perpetua şi îi va face economiei româneşti foarte mult rău", spune Buluc. În forma actuală, legea insolvenţei nu aduce beneficii palpabile păgubiţilor, ci este, după cum o numeşte managerul, „legea debitorului incorect„: „Dacă unul fură un cal, îl bagi doi ani la puşcărie, dar, în schimb, dacă mă fură elegant şi intră în insolvenţă, nu am ce să-i fac. Câştig procesul şi nu am ce să-i iau". În cazul Farmexim, departamentul juridic gestionează sute de astfel de cazuri, transformate în procese în justiţie. „Cheltuiesc bani, câştig procesele, ei au primit marfa, au încasat banii şi eu nu i-am mai văzut. Peste 90% dintre insolvenţe sunt planificate."
POTRIVIT MANAGERULUI, SITUAŢIA APĂRUTĂ ÎN CAZUL FARMACIILOR DUPĂ ANUL 2009 NU SE LEAGĂ DE UN MANAGEMENT DEFICITAR, ci de o schimbare a conjuncturii economice. Ani de zile, marja în farmacii era de peste 40%, compusă din adaosul comercial de circa 20% şi de discountul suplimentar în acelaşi cuantum oferit de distribuitor pentru comenzi. După ce situaţia a început să se deterioreze, iar distribuitorii au coborât discounturile şi, totodată, România a adoptat preţul minim european pentru medicamente, iar termenele de plată pentru medicamente compensate au urcat la peste 300 de zile, planurile farmaciilor - „e greu să le spunem business-plan pentru că numai la asta nu s-au gândit doamnele farmaciste" - s-au încurcat.
Cheltuielile erau calculate la marjele de 40%, iar după înjumătăţirea lor businessurile au intrat în insolvenţă. „În străinătate dacă intri în insolvenţă şi nu plăteşti, faci puşcărie. Este o escrocherie. Vreau să văd şi eu pe unul care fură jumătate de milion de euro şi ajunge la închisoare:, spune indignat Buluc. Provizioanele Farmexim din ultimii trei ani ajung la 28 de milioane de lei (cca 6 milioane de euro), iar pierderile de acest fel sunt principala preocupare a managementului. Portretul-robot al clientului care face exitul prin insolvenţă variază de la caz la caz. O farmacie poate opta să dispară cu sume cuprinse între 20.000 de euro şi un milion de euro.
„Poate a fost şi de la mine o greşeală, sunt de acord. Dar dacă eu ani de zile nu am avut niciun fel de problemă cu partenerii şi sunt în businessul ăsta din 1990, ce era să fac?", se întreabă retoric Buluc, care admite că au mai fost probleme de încasare în deceniul trecut, însă amânări şi nicidecum neplată. Din 2009, peisajul s-a schimbat însă radical, iar politica din segmentul comercial a trebuit regândită pentru a putea depista la timp cazurile problematice. Creanţele sunt controlate de un departament specializat, se cer garanţii suplimentare clienţilor pentru marfa distrubuită, măsuri generate de prudenţa necesară în contextul actual: „Suntem de zece ori mai atenţi„. Buluc admite că riscul de a fi păcălit rămâne de actualitate în absenţa unor schimbări la nivel legislativ, deşi presiunile asociaţiei distribuitorilor există întrucât cazuri similare sunt la ordinea zilei în întreaga industrie.
ANTERIOR, SORIN MIRICĂ, COORDONATORUL CELEI MAI MARI DIVIZII DE VÂNZĂRI DIN MEDIPLUS, distribuitorul de medicamente numărul unu din România după cifra de afaceri, declara că dispar lunar circa 20-30 de farmacii - „unele pentru că managerii nu au ştiut să gestioneze businessul, iar altele pentru că managerii «au ştiut» să gestioneze businessul". Reţeta sintetizată de Mirică e simplă - „ai o farmacie, o bagi în faliment, distribuitorii nu au ce altceva să facă şi, după ce ai transferat activele de pe o societate pe alta, îţi deschizi o altă farmacie„. De notorietate este şi cazul distribuitorului Relad, care a procedat similar după ce a rămas cu datorii neplătite de circa 200 de milioane de euro. „La Relad a fost clar premeditată, acolo au rămas furnizorii pârliţi„, spune Buluc, care mărturiseşte că nu i-a trecut vreodată prin cap să folosească acest instrument - „sunt oameni chitiţi să facă asta, dar sunt şi unii care muncesc". Munca de depistare a clienţilor problematici le aparţine în special agenţilor din teritoriu, depunctaţi în cazul în care nu pot încasa banii.
Partea mai liniştită a grupului Farmexim este divizia de farmacii Help Net, unde dezvoltarea continuă de la an la an. „Noi suntem Mercedesul farmaciilor. Dacă te uiţi puţin şi intri într-o farmacie, o să vezi că mai sunt şi Loganuri, şi Volkswagenuri, dar la noi toate sunt premium şi nu vom coborî standardele„, spune şeful Farmexim, reţeaua proprie de farmacii Help Net crescând în 2012 cu 20 până la 150 de unităţi. Pentru 2013, Farmexim şi-a propus o creştere cu 10% a cifrei de afaceri, axându-se pe creşterea cu peste 16% în retail şi un profit net în jurul valorii de 1,4% din cifra de afaceri.
Presiunile externe ale companiei nu îl vor ţine departe pe Ovidiu Buluc nici în anii următori. „Şi-acasă ce să fac? Aş avea ce să fac, dar le-am spus colegilor mei că abia în momentul în care simt că îi încurc mă las", mărturiseşte unul dintre pionierii din industria farmaceutică din România. Deşi nu şi-a propus încă delegarea conducerii executive, pentru că îşi doreşte să activeze în acest domeniu cât mai mult timp, fiicele lui Buluc, Isabelle Iacob şi Alina Barcaru, activează deja în companie în poziţii de management de top şi „pot prelua oricând ştafeta".

Bussiness Magazin – 2013

 

La 39 de ani, Alina Barcaru are peste 15 ani vechime în cadrul Farmexim

Alina Barcaru lucrează de peste 15 ani în cadrul Farmexim, una dintre cele mai puternice trei companii farmaceutice din România, în sectorul de distribuţie şi retail. În prezent, Barcaru coordonează în zona de logistică două proiecte extrem de importante pentru viitorul companiei: deschiderea noului centru logistic în apropierea Bucureştiului, cu dotări tehnologice de ultimă generaţie în domeniu şi implementarea unui sistem de management al depozitelor, care va permite gestionarea eficientă a tuturor operaţiunilor logistice la nivel naţional. S-a angajat în 1997 ca programator, iar la 30 de ani coordona selecţia şi implementarea unui ERP.
„În toţi aceşti ani am înţeles că totul se rezumă la oameni şi interacţiunea cu ei este cea mai importantă. Fără echipele cu care am lucrat nu aş fi putut realiza proiectele ambiţioase pe care ni le-am propus. Sunt adepta lucrurilor echilibrate în tot ceea ce fac şi încerc să păstrez acest echilibru şi între profesie şi familie, să fiu cât mai aproape de copiii mei şi să mă încarc pozitiv de la fiecare zâmbet al lor", spune Alina Barcaru.
Este licenţiată a Facultăţii de Cibernetică şi Informatică Economică Bucureşti şi este în curs de absolvire a cursurilor Executive MBA în cadrul Asebuss.
Grupul în care activează Alina Barcaru este format din Farmexim - importator şi distribuitor de medicamente, Help Net - un lanţ de 150 de farmacii şi Green Net - o companie specializată în importul şi distribuţia de produse cosmetice şi suplimente alimentare şi dezvoltatorul lanţului de parfumerii Beautik Haute Parfumerie. Grupul a fost înfiinţat de tatăl Alinei Barcaru, Ovidiu Buluc, în 1990.

Business Magazin - 2014