Adrian Chirgi

Adrian Chirgi este un tanar care s-a lansat in managementul privat al companiilor de stat. Adrian Chirgi s-a scolit pe la Frank Tempelton unde l-a avut ca mentor pe Mark Mobius. Despre acesta din urma s-a zvonit ca a venit la nunta lui Adrian Chirgi

din Zalau.

Adrian Cighi, de la fierul vechi din Zalău, la şefia Portului Constanţa

Decizia fostului premier Emil Boc, luată la solicitarea FMI, de a numi manageri privaţi la conducerea companiilor de stat a pornit ca o idee bună şi a sfârşit româneşte, adică prost. Aproape fără excepţie, managementul privat înseamnă, de fapt, membri de partid sau oamenii liderului politic X numiţi în funcţii cheie în companiile de stat, care ajung astfel să fie conduse de persoane care nu au nici cea mai mică cunoştinţă în domeniu. Nu puteau sta altfel lucrurile şi în Portul Constanţa, în conducerea căruia se află astăzi bancheri, avocaţi etc., mai puţin specialişti în domeniul maritim. Dacă anterior vă prezentam detalii despre preşedintele Consiliului de Administraţie al Portului Constanţa, Răzvan Bădălicescu, azi vă prezentăm un personaj şi mai interesant: Adrian Cighi. Un puşti am putea spune, care probabil a văzut vapoare doar la televizor, dar e perfect calificat, altminteri nu ar mai fi prelungirea voinţei ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în Consiliul de Administraţie al Portului Constanţa, acolo unde se opune tuturor afacerilor pe care instituţia ar dori să le deruleze, după cum susţin chiar colegii acestuia, persoane care, întâmplător, chiar ştiu cu ce se mănâncă activitatea portuară.

Actualul Consiliu de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa, numit în această formulă în octombrie 2012, este alcătuit din Răzvan Bădălicescu (fost şef Citibank şi la RDS&RCS), care este şi preşedintele CA, vicepreşedintele Valeriu Ionescu (finanţist) şi membrii Flavia Cristina Teodosiu (avocată),Lucian Băluţ (profesor universitar), Viorel Panait (directorul general al Comvex), Marcela Mariana Frigioiu (funcţionar public) şi Adrian Cighi. Cighi este reprezentantul acţionarului minoritar al portului, Fondul Proprietatea, din partea administratorului fondului, grupul Franklin Templeton. Tânărul Adrian Cighi are o poveste interesantă în spate. După ce a terminat liceul din Zalăul natal, în 2002, actualul administrator al Portului Constanţa a obţinut licenţă şi master de finanţist la Londra. Primul său job a fost de analist la Lehman Brothers, apoi la Goldman Sachs, în perioada 2004- 2006. Ulterior, se angajează la Rematinvest Cluj, deţinut de cunoscutul milionar Liviu Ciupe, după care a fost delegat laRemat Alba, în intervalul 2006- 2007. Din afacerile cu fier vechi, Adrian Cighi trece înapoi în domeniul finanţelor, ca analist de investiţii la BT Asset Management Cluj, între 2007 şi 2010, an în care ajunge în echipa Franklin Templeton, cea care administrează averea de sute de miliarde de euro a Fondului Proprietatea. Potrivit presei centrale, Adrian Cighi ar fi ajuns la Fondul Proprietatea, împreună cu o întreagă echipă de clujeni, ca un serviciu personal adus de cei de la Franklin Templeton fostului premier Emil Boc, care-şi susţinea, astfel, oamenii din propria ogradă să ajungă la conducerea companiilor de stat. Lucru care s-a şi întâmplat, clujeanul lui Boc fiind, în prezent, membru în consiliile de administraţie a mai multor companii de stat-cheie: Romgaz, Poşta Română, Alcom şiAdministraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Actualul ministru al Transporturilor l-a adoptat pe Cighi, la fel cum a moştenit şi alţi protejaţi ai fostei guvernări, fără să verifice dacă există o compatibilitate între ei şi domeniul de activitate în care au fost plantaţi sau dacă măcar există o compatibilitate între respectivii şi proiectele enunţate de guvernanţi. De altminteri, despre Cighi se comentează acum că ar fi prelungirea intereselor ministrului Relu Fenechiu la nivelul CA al Portului Constanţa, tânărul opunându-se tuturor proiectelor pe care partenerii de discuţie din cadrul Consiliului le au. Pe de altă parte, nici despre Fenechiu nu putem comenta că ar avea motive să fie prietenos cu Portul Constanţa şi partenerii locali de discuţie, atâta timp cât, de dată recentă, a intrat în dispută cu administraţia locală.

Replica – aprilie 2013

 

Cei mai tineri administratori de la stat

 

Adrian Cighi - 29 de ani, vicepreședinte Franklin Templeton. În 2005, a obținut diploma de licență în Finanțe (summa cum laudae) din partea American International University (Londra), iar în perioada octombrie 2005 – iunie 2006 a urmat un masterat în contabilitate și finanțe la London School of Economics. A lucrat perioade foarte scurte de timp la Lehman Brothers și Goldman Sachs, apoi, în 2007, s-a angajat ca analist investiții în cadrul fondului de investiții al Băncii Transilvania. Din 2010, este membru al echipei Franklin Templeton România.      Potrivit ONRC, Adrian Cighi face parte din boardul CN „Aeroporturi București“, CN Poșta Română și CN „Administrația porturilor maritime“ Constanța. În paralel, figurează ca membru în CA-ul Romgaz, pe pagina de internet a companiei. Conform declarației de avere, Adrian Cighi nu este remunerat pentru participarea la ședințele consiliilor de administrație.

Capital – aprilie 2013

 

Exclusiv: la ce nuntă a jucat Mark Mobius în Zalău

 

Participarea la o nuntă în Zalău a „guru”-lui financiar Mark Mobius, declarat în 2006 unul dintre cei mai  influenţi 100 de oameni din lume, actualmente preşedintele diviziei de investiţii pe pieţele emergente al fondului Templeton Asset Management, nu mai este o noutate, după ce chiar Mobius a relatat „aventura” pe blogul său.  Transilvania Reporter a reușit însă să afle, în exclusivitate, detalii despre vizita acestuia în capitala județului Sălaj. Astfel, potrivit surselor noastre, Mark Mobius a participat la nunta zălăuanului Adrian Cighi, care este angajat la Templeton şi căruia Mark Mobius îi este şef.

Nunta a avut loc la cea mai nouă şi mai modernă sală de nunţi din Zalău, Brilliant Parc, din Grădina Poporului. Cu toate că gazdele s-au pregătit cât au putut mai bine, sursele noastre ne-au declarat că au fost şi mici inconveniente, generate de ploaia foarte puternică din ziua nunţii. Sala era abia inaugurată, fiind la al doilea sau al treilea eveniment, toate desfăşurate pe vreme bună. Din diferite motive însă, ploaia puternică a făcut ca traseul de evacuare să nu facă faţă şi apa de ploaie s-a scurs pe lângă corpurile de iluminat din tavan pe câteva mese.

Că a văzut sau n-a văzut problema apărută, Mark Mobius s-a simţit excelent.

Am încercat să aflăm mai multe chiar de la nuntaşul Mark Mobius, însă cei de la Franklin Templeton Investment Management Ltd. UK au refuzat elegant: ”Vă mulţumim pentru interesul dvs. legat de ultimul articol postat pe blogul său de domnul Mark Mobius. Apreciem faptul ca doriţi să daţi mai multă culoare ştirii, dar având în vedere că detaliile pe care le solicitaţi sunt, în mare parte, personale, regret să vă informez că nu putem furniza informaţii suplimentare legate de evenimentul la care domnul Mark Mobius a fost invitat”.

CV de mire de succes

În ce îl privește pe mire, Adrian Cighi este analist de investiţii la Franklin Templeton Investment Management şi membru al echipei care administrează investiţiile Franklin Templeton în România. A absolvit, în 1998, Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, în 2005 a obţinut licenţa în finanţe de la Richmond, the American International University in London, şi master în contabilitate şi finanţe de la London School of Economics and Political Science (2006).

A mai lucrat pentru BT Asset Management (Cluj), Goldman Sachs (Londra), Lehman Brothers (Londra) şi Rematinvest (Cluj). Tatăl său, Ioan Cighi, a fost preşedintele FPP Sălaj, iar în prezent derulează afaceri private, în timp ce mama sa administrează un hotel din Zalău.

Transilvania Reporter – iulie 2013

 

Adrian Cighi, FP: Listarea la Londra nu va "distruge" piata de capital din Romania

 

"Vedem rolul nostru principal la Fond ca fiind creşterea valorii investiţionale în fond, ceea ce poate însemna o vânzare azi sau creşterea valorilor companiilor din portofoliu şi o vânzare ulterioară. Ne-am concentrat pe îmbunătăţirea modului în care sunt administrate companiile de stat şi ne bucurăm că am început să dezvoltăm pieţele de capital", a declarat în cadrul Galei ZF Adrian Cighi, vicepreşedinte Franklin Templeton Investments.

Ziarul Financiar – noiembrie 2012